Svinkløv Badehotel i Jammerbugten

Svinkløv Badehotel - en kulturinstitution er brændt ned

Dato: November 2016

Svinkløv Badehotel var frem til den forfærdelige brand, der jævnede hotellet med jorden den 26. september 2016, et af Danmarks dejligste badehoteller.

Det idylliske hotel i Vesterhavets vandkant har gennem 91 år været elsket af lokale og turister, som et sted hvor der var plads til ro og fordybelse. Derfor er det ikke bare Danmarks største træbygninger, der er gået op i flammer - det er en dansk kulturinstitution.

Svinkløv var desuden inspirationskilde til TV 2's Badehotellet og flere af naturscenerne blev indspillet ved hotellet. Produceren forsøgte også at få tv-serien indspillet på selve Svinkløv Badehotel, men det var ikke muligt grundet de mange reservationer, der var foretget langt ud i fremtiden.

Svinkløv Badehotel genopføres

I en pressemeddelelse fra 3. oktober udtaler formanden for Fonden for Svinkløv Badehotel Steen Royberg:

"Der var på et bestyrelsesmøde i dag enstemmig opbakning til, at Svinkløv Badehotel skal genopføres hurtigst muligt, således at hotellet kan genåbne i foråret 2019.

Fonden for Svinkløv Badehotel, og værtsparret Kenneth og Louise Toft-Hansen, har et ønske om at realisere Svinkløv Badehotel.

Jammerbugt Kommune har nedsat en taskforce, der sammen med fonden, vil tage kontakt til de eksterne myndigheder, som skal hjælpe med at realisere genopførelsen. Det glæder fonden, at man allerede nu har fået etableret en positiv dialog til forsikringsselskabet Alm. Brand, Naturstyrelsen og Kystdirektoratet omkring sagen.

Både værtsparret og fondens bestyrelse er meget rørte over den utrolige opbakning, som vi har mødt over hele Danmark."

Historien om Svinkløv Badehotel

I slutningen af 1800-tallet og tidligt i 1900-tallet blev det moderne at holde ferie og ”tage på landet”. Det var yderst populært at opholde sig i naturen, bade i havet og dyrke kroppen. Samfundstrenden betød, at der i perioden 1900-1930 blev bygget adskillige badepensioner og badehoteller langs Vestkysten. Det var en hård kamp for Carl Brix Kronborg at få overtalt Klitvæsnet til at godkende placeringen af Svinkløv Badehotel i yderste klitrække for foden af Lien-skrænten. Måske lykkedes det, fordi det var den kgl. bygningsinspektør Einar Packness, der tegnede hotellet i en stil, der passede ind i omgivelserne. Da badehotellet åbnede i 1925, var der plads til 14 pensionærer, men allerede i 1934 fik hotellet sin nuværende størrelse med 36 værelser. Set med nutidens øjne havde hotellet ved sin opførelse ikke mange faciliteter, men der var dog indlagt koldt vand på nogle af værelserne, og varmt vand kunne leveres i servanten om morgenen. Hovedbygningen er i dag et af Danmarks største, bevarede træhuse. Badehotellet er løbende blevet nænsomt restaureret indvendigt og udvendigt. Det ydre er med originale vinduer og yderbeklædning. Køkkenet er af meget høj standard, og i de lyse stuer er det også muligt at nyde en kop kaffe eller studere de skiftende maleriudstillinger. 

Del denne side

Beliggenhed

Svinkløv Badehotel

Svinkløvvej 593, Svinkløv

9690 Fjerritslev