Gjøl Havn

Limfjordsperlen Gjøl

Lad turen gå til Gjøl og oplev stemningen i de snoede gader og ved den hyggelige lystbådehavn.

I kontrast til det brusende hav, finder du den rolige Limfjord med idylliske havnemiljøer - ikke mindst i fjordbyen Gjøl, der især om sommeren summer af liv, og hvor der indenfor det seneste år er sket en stor udvikling på havnen. Ikke mindst i kraft af det nybyggede formidlingscenter "Natur- og Kulturcafé på Gjøl Havn". Bevæger du dig lidt væk fra havneområdet, gemmer der sig flere "skjulte" oplevelser på Gjøl. En af disse er Bruuns Kapel, hvor godsejerparret Carl Johannes og Cecilie Bruun ligger begravet. Under de to gravhøje foran kapellet ligger Bruuns rideheste. Sagnet siger, at Carl Johannes Bruuns kat stadig spøger ved kapellet. 

Natur- og Kulturcafé på Gjøl Havn

Formidlingscentret Natur- og Kulturcafé på Gjøl Havn blev indviet i 2011. Her fortælles der via blandt andet plancheudstilling om Limfjordsnaturen og den maritime kultur på Gjøl Havn. I Natur- og Kulturcaféens grejhus kan der lånes kikkerter, GPS, fangstredskaber, bålpander og meget mere til egne naturekspeditioner i området. 

Læs mere om Natur- og Kulturcafé på Gjøl Havn

Hans Kirks "Fiskerne"

Mange forbinder Gjøl med den kendte roman "Fiskerne", skrevet af Hans Kirk. Besøg Gjøl Havn og oplev selv det sted, som gav forfatteren inspiration til bogen. 

Ulvedybet

Vildtreservatet Ulvedybet er en inddæmmet lavvandet brakvandsfjord, som ligger mellem byerne Øland og Gjøl ved Limfjorden. Dæmningen, der adskiller Limfjorden og Ulvedybet, blev opført i 1919. Om efteråret raster mange fuglearter i stort tal i Ulvedybet. Aage V. Jensens Fonde har opført det flotte fugletårn ved dæmningen, hvor du via kikkert kan udforske Ulvedybets fuglearter. Det er forbudt at fiske i Ulvedybet.

Dæmningen

Den 3 km lange dæmning strækker sig fra Gjøl Bjergs sydvestlige skrænt over til Øland på den anden side af Ulvedybet. Efter længere tids forarbejde gik arbejdet med dæmningen endelig igang i 1914, og det tog i alt fem år, før den stod færdig i 1919. 

Gjøl Bjerg

På Gjøl Bjerg står du med en flot udsigt over Limfjorden, dæmningen og fuglereservatet Ulvedybet.
 
Gjoel trolde - lucky troll - Denmark 

Gjøl Trolde

I 1930erne skabte Thomas Dam den første Gjøl Trold - en træfigur ud fra sit eget spejlbillede. Siden da er materialet blevet ændret og der kommet mange flere figurer til, og han inspirationen til de forskellige trolde fandt han hos beboerne på Gjøl. Det siges, at mange kunne genkende hvem der blev gengivet - bare ikke personen selv! Produktionen af den populære trold fandt ind til for få år siden sted på fabrikken på Gjøl. Senest har også Hollywood fået øjnene op for den finurlige trold, idet selveste Steven Spielberg købte rettighederne til at lave en film om dem. Filmen havde premiere i Danmark i 2016.

Bruuns Kapel

Det lille, gule Bruuns Kapel, som ligger gemt bag træerne, er en lille perle på Gjøl. Inde i kapellet ligger godsejerparret Carl Johannes og Cecilie Bruun begravet, og under de to gravhøje foran kapellet ligger deres to rideheste. Sagnet siger, at Carl Johannes Bruuns kat stadig spørger ved kapellet. 

Gå heller ikke glip af

Gjøl Kirke

Tjærepladsen

Tyskerbakken

Isbakken

Del denne side