Restaurant Futten

Restaurant Futten

Foto: VisitJammerbugten

Stedet med den personlige betjening og hyggelige atmosfære. Kunder er ikke bare kunder i Restaurant Futten.

”Det er fuldbragt” står der med store bogstaver på skiltet over døren.

Som en slags sidste salvelse inden du forlader den historiske bygning fra 1761 med galionsfigurerne og maritimt interiør og igen træder ud i hverdagen. Måske et minde om, at du lige for et øjeblik har overvundet hverdagens trummerum og været i en anden tidslomme. På et eventyr til en anden tid, hvor det er rart at være.

Og det er netop det, Restaurant Futten er. Et rart sted at være.

Thomas Othegraven tager imod. Under de store, flotte kastanietræer på husets bagerste terrasse, der grænser ud til den rislende Blokhus Bæk, der forbinder stedet med Blokhus Strand og Vesterhavet, som ligger blot omkring 200 meter væk. Kullisen er nærmest perfekt. Alt er hyggeligt med den historiske ramme, tæpper til en kold aften og røde sommerblomster i blomsterkasserne. Smukt, romantisk og idyllisk.

Restaurant Futten

Foto:VisitJammerbugten

Restauranten hører til i den smukke bindingsværksbygning i den gamle strandingsgård i centrum af badebyen Blokhus. En bygning, der sammen med nabobygningen Bingen, er de ældste bygninger i Blokhus. Hele strandingsgården var tidligere centrum for 1800-tallets skudehandel med Norge, hvor der blev udvekslet tømmer, smør, korn og kød.

Idag i vid udstrækning omdannet til et populært restaurationsmiljø, men indrettet med respekt for historien.  

Restaurant Futten

Foto:VisitJammerbugten

Den hyggelige restaurant med den personlige betjening

”Vi har været helt lagt ned de sidste to somre. 20 % fremgang begge år”, fortæller han tilfreds mens han lige diskret får lagt stakken med byttepenge ind i kasseapparatet, så en ny travl dag kan begynde.

”Vi gør utrolig meget ud af, at vores gæster skal føle sig velkommen”, siger han med et ærligt blik i øjet. Den personlige betjening er meget vigtig. Kunder må for alt i verden ikke blive ignoreret. Gæsterne nyder at blive set. At blive genkendt. Og vi formår måske endda også at huske deres præferencer fra gang til gang. Det vækker begejstring, og gør at gæsterne føler sig godt tilpas. Det er vigtigt. Det bliver hyggeligt og rart for dem, at være på besøg her”, forklarer restauratør Thomas Othegraven, der har været på pinden de sidste 11 år.

Den smilende restauratør med et humoristisk glimt i øjet elsker livet "på gulvet" blandt gæsterne og ærgrer sig et kort øjeblik over, at det ikke er det, der fylder aller mest i arbejdsdagene nu til dags i kraft af, at forretningen tager til i størrelse og bliver større og større.

Restaurant Futten

Foto:VisitJammerbugten

Med den venlige og nærmest kammeratlige betjening har han og de 42 øvrige ansatte over tid opbygget et ret stort stamkundesegment op. ”Ellers har vi ikke kunnet eksistere udenfor sæsonen. Det er forholdsvis let at drive restaurant om sommeren, men det er i ydersæsonen, at det kan blive svært", siger Thomas.

Tilbage i 2008 var der ikke meget liv i de kolde vintermåneder, og gæsterne var ikke klar over at stedet kunne tilbyde andet end frokostbuffet. Det blev startskuddet til at lave forskellige aktiviteter henover året, og idag driver kompagnonerne Thomas Othegraven og Steffen Ebdrup (sidstnævnte også ejer af Strandhotellet Blokhus) 4 restauranter i den gamle strandingsgård.

Restaurant Futten

Foto:VisitJammerbugten

Restauratøren er ikke ubekendt med at drive et spisested.

"Jeg har ikke lavet andet, siden jeg var 17 år gammel, men det hele skete faktisk ved tilfældigheder. Min mor døde, og jeg flyttede ned til min far i Tyskland. Her drev jeg 3 cafeer i Nürnberg, og her blev facinationen til branchen vækket. Erfaringer, der sidenhen blev taget med til Blokhus.

Den personlige, nærværende betjening i Futten betød, at de med tiden  begyndte at få flere selskaber/fester ind. ”Kunderne sætter pris på den personlige oplevelse, som vi kan tilbyde. Det er ikke bare suppe, steg og is og betal. Gæsterne bruger faktisk mange penge på at holde en fest, og derfor skal det også være noget særligt. Vi går lige den ekstra mil for, at det bliver godt”, forklarer han.

Til fest i en bunker

Et pladsproblem blev løst ved at inddrage den gamle bunker, der ligger i den gamle strandingsgård. Den blev indrettet med rustikke træstubbe, sand på gulvet, gamle vintønder, hyggelige belysning og en vinbar. I dag bruges den til mindre selskaber – f.eks. vinsmagninger og tapasanretninger.

Italiensk stemning i Restaurant Salino

Selvom du måske nok sidder i hjertet af Blokhus føles det nærmere som en bid af italienske Bologna når du besøger Restaurant Salino, som også er en restaurant drevet af Restaurant Futten.

Italiensk kok og tjener, fletstole, rødternede duge og italiensk musik, der flyder ud af højtalerne sikrer den rette sydenlandske stemning alt imens du nyder pasta i lange baner og selvfølgelig pizzaer - sprøde og tynde, som de skal være.

Åbningen skete for at efterkomme en efterspørgsel blandt børnefamilierne, som der er rigtig mange af i Blokhus, fortæller Thomas. Egentligt et sted, der kun var tænkt til at skulle holde åbent i sæsonen, men det er blevet taget så godt imod, at vi har holdt åbent hver dag siden marts.

Restaurant Salino Blokhus

Foto:VisitJammerbugten

Steder med hver deres profil

Stederne kan noget hver især. Futten har en bred appel, hvor mange kommer for at opleve den autentiske, hyggelige kulisse og nyde den klassiske danske kromad. Her er det frokostbuffeten, stjerneskud, pariserbøf og wienerschnitzel, som er populære retter. Desuden er stedet ofte vært ved forskellige arrangementer. En omfattende eventkalender, der vokser år for år. Kalenderen tæller både jazz arrangementer, oktoberfest, nytårsfest, spansk aften med vinsmagning og koncerter med de legendariske Sussi & Leo. 

”For at vi kan holde åbent hele året, så kræver det, at vi hele tiden er klar til at finde på noget nyt, som giver anledning til et nyt besøg”, fortæller værten. ”Det er så dejligt når vi arrangerer noget, at vi kan mærke den opbakning, der er til det. Og det kan vi. Det er f.eks. 3 år siden vi lancerede vores fest Nytårsaften, og det har været en succes lige siden”.

Futten Blokhus

Foto:VisitJammerbugten

Den 43 årige restauratør iler hastigt videre til nyankomne gæster, og på baren - tæt ved kasseapparatet - står der endnu en lille hilsen indgraveret på et blankpoleret skilt: ”In God we trust - others pay cash!”

Måske i virkeligheden et levn fra den tid, hvor bygningen fungerede som Købmandsgård og var centrum for handel med smør, korn, saltet flæsk og brændevin.

I sandhed et autentisk sted med sjæl og mange historier.

Del dine oplevelser:

VisitJammerbugten © 2024
Danish