Aabybro mejeri

Aabybro Mejeributik

Foto: Visitjammerbugten

Aabybro Mejeri er et af Danmarks ældste mejerier, og et af de få privatejede, der er tilbage i hele landet.

Aabybro MejeributikAabybro Mejeributik

Foto:Anne Nøhr Ringgren

Familien Lindhardt har drevet Aabybro Mejeri i over 50 år, og den lille hyggelige mejeributik, der ligger i tilknytning til mejeriet, er velbesøgt og et godt sted at finde inspiration til lækre lokale delikatessevarer.

Mange gæster nyder godt af, at det populære, lokale mejeri ligger midt i et stort ferieområde tæt på den store hovedvej, der går fra Aalborg mod nord til Blokhus og Løkken.

I mejeributikken kan du både købe den velkendte Ryå is i utallige smagsvarianter, ost, gammeldags kærnet smør, rygeost, snaps, æblemost, specialøl, sild, spændende marmelader og diverse kødspecialiteter.

Aabybro Mejeri

Foto:Anne Nøhr Ringgren

Klokken på døren klinger lystigt når endnu et hold gæster nærmer sig skranken i butikken for at blive vejledt af indehaveren Alice, der springer til og finder den mest smagfulde ost eller langer den flotteste islagkage over disken.

På skranken står der også et væld af smagsprøver af blandt andet æbleglögg, oste og diverse snapse-produkter.

Aabybro Mejeri - Ryå is

Foto:Aabybro Mejeri

Aabybro Mejerie er stolte håndværkstraditioner

Aabybro Mejeri blev grundlagt i 1888 af syv omkringliggende gårde. Mejeriet blev anlagt af Skeel lige ned til Ryå, således at vandet fra åen kunne bruges til at køle mælken ned. Den daværende produktion bestod primært af ost, mælk og smør, som blev solgt til lokalområdet, og dele af det producerede smør blev afsat til eksport. Senere blev oste- og mælkeproduktionen nedlagt, men der er stadig et bredt sortiment af forskellige oste  - også fra udlandet i mejeributikken idag. 

"Og det er ikke gået så ringe", siger indehaver NH Lindhardt underspillet og med et lunt, humoristisk glimt i øjet, som netop kendetegner den hyggelige nordjyde, der altid er god for en snak og en sjov historie.

Ryå is - Aabybro mejeri

Foto:Anne Nøhr Ringgren

I 1989-1990 valgte mejeriet, anført af Alice og NH. Lindhardt, at udvide deres sortiment ved at fremstille flødeis. Isen fik naturligvis navnet RYÅ IS, som en hyldest til mejeriets lange historie ved Ryå.

"Og det er ikke gået så ringe", siger NH Lindhardt underspillet og med et lunt, humoristisk glimt i øjet, som netop kendetegner den hyggelige nordjyde, der altid er god for en snak og en sjov historie. Det betyder nemlig på sådan  ganske almindeligt dansk, at det faktisk er gået rigtig godt for mejeriet, at satse på isen. 

"Gamle håndværkstraditioner bliver vægtet utrolig højt på mejeriet. En del medarbejdere har været her i både 25 og 50 år, og der er ikke lavet noget om i de sidste 29 år. Der bliver brugt fløde, sukker og vanille i rigelige mængder", fortæller mejeristen om forretningssuccessen, der har bragt isen ud i isdiske over hele landet.

En af de helt store forretningseventyr er den anerkendte produktserie med den energitætte is, som blandt andet leveres til patienterne på de danske sygehuse.

Ryå is - Aabybro mejeri

Foto:Anne Nøhr Ringgren

"Energitæt Is er udviklet særligt til småtspisende personer, hvis krop kræver mere end appetitten rækker til. Isen har et forøget indhold af protein, fedt og kulhydrat, og serveres i små, overkommelige bægere. Produktserien består af ni forskellige varianter, som betyder, at der er noget for enhver smagspræference, og de har alle deres egen gode effekt. 

Energitæt is fra Ryå på recept

Den energitætte is med vanille og jordbær er for ganske nylig godkendt til også at blive udstedt på recept. 

Det betyder, at personer med svær sygdom eller alvorlig svækkelse, der, efter en lægelig vurdering, medfører, at de ikke kan synke eller optage almindelig kost, kan søge om tilskud gennem Grøn recept og få ordineret is på recept.

Alle produkterne fra Aabybro Mejeri er af højeste kvalitet, hvilket også afspejler sig i de mange gastronomiske priser, som mejeriet i Aabybro har vundet igennem årene.

Varerne fra mejeriet kan både købes i mejeributikken, på webshoppen og i de lokale supermarkeder over hele landet.

Del dine oplevelser:

VisitJammerbugten © 2024
Danish