Blokhus kanonen

Blokhuskanonen

Foto: VisitJammerbugten

Blokhuskanonen blev fremstillet i slutningen af 1700-tallets England og fundet på stranden i Blokhus som vraggods i begyndelsen af 1800-tallet under Englandskrigen (1807-14), hvor mange britiske krigsskibe forliste i Jammerbugten.

Blokhuskanonen - et kulturmiljø

- vraggods bjerget på Blokhus strand i 1800-tallet

Blokhus-kanonen stammer fra England. Den blev fremstillet i slutningen af 1700-tallet og fundet på stranden som vraggods i begyndelsen af 1800-tallet under Englandskrigen (1807-14), hvor mange britiske krigsskibe forliste i Jammerbugten.

Blokhus kanonen

Foto:VisitJammerbugten

I en periode blev kanonen anvendt som salutkanon. Mest almindeligt var det at skyde en velkomstsalut af ved skudehandlerskibenes ankomst, da Blokhus Strand var svær for skibene at se, når de kom ind i Jammerbugten. En velkomstsalut kunne derfor vise skibene, hvilken retning de skulle sejle.

For at undgå, at tyskerne skulle hjemføre Blokhus-kanonen i 1864, blev kanonen nedgravet i klitterne, hvorefter den i mange år stod ved Strandingskroen og blev genstand for badeturisternes opmærksomhed.

Indtil 1910 blev kanonen traditionelt skudt af nytårsaften af fisker Johan Sørensen. Siden hen har Blokhus-kanonen overvundet mange omskiftelige situationer. Sidst har den haft sin placering ved en restaurant i Klitmøller.

Blokhus kanonlaug

Foto:VisitJammerbugten

Blokhus-kanonen er nu tilbage i feriebyen og indgår som en del af Blokhus’ historiske identitet.

I højsæsonen affyres kanonen ved solnedgang på Blokhus strand af Blokhus Kanonlaug.

Beliggenhed:

Foran strandcenterbygningen på Blokhus Strand.

Bemærk:

I vinterhalvåret står kanonen i indgangspartiet i Blokhuset på Blokhus Torv.

Del dine oplevelser:

VisitJammerbugten © 2024
Danish