Gjøl Havn

Gjøl ved Limfjorden

Foto: Gjøl Kro

Lad turen gå til Gjøl og oplev stemningen i de snoede gader og ved den hyggelige lystbådehavn.

I kontrast til det brusende Vesterhav, finder du den rolige Limfjord med idylliske havnemiljøer.

Et af dem er Limfjordsbyen Gjøl, der især om sommeren summer af liv og hyggelig havnestemning. 

Bevæger du dig lidt væk fra havneområdet, gemmer der sig flere "skjulte" oplevelser på Gjøl.

Det Bruunske Kapel

En af disse er det lille, gule Bruuns Kapel, som ligger gemt bag træerne på Isbakkevej på Gjøl. Inde i kapellet ligger godsejerparret Carl Johannes og Cecilie Bruun begravet, og under de to gravhøje foran kapellet ligger deres to rideheste. Foran kapellet på gravhøjene, er en mindesten med en tak fra egnens befolkning. Man mindes godsejerparret for deres store gavmildhed og retfærdighed. De gav deres tyende jord som tak for lang og tro tjeneste.

Sagnet siger, at Carl Johannes Bruuns kat stadig spørger ved kapellet. 

> Få hele historien om Bruuns Kapel

Gjøl Havn

Foto:VisitJammerbugten

Hans Kirks roman "Fiskerne"

Mange forbinder Gjøl med den kendte roman "Fiskerne", skrevet af Hans Kirk. Besøg Gjøl Havn og oplev selv det sted, som gav forfatteren inspiration til bogen. 

> Læs mere om Hans Kirk og "Fiskerne"

Ulvedybet Vildtreservat

Vildtreservatet Ulvedybet er en inddæmmet lavvandet brakvandsfjord, som ligger mellem byerne Øland og Gjøl ved Limfjorden.

Dæmningen, der adskiller Limfjorden og Ulvedybet, blev opført i 1919. Om efteråret raster mange fuglearter i stort tal i Ulvedybet. Aage V. Jensens Fonde har opført det flotte fugletårn ved dæmningen, hvor du via kikkert kan udforske Ulvedybets fuglearter. 

Der findes flere varianter af sagnet om navnet Ulvedybet. En af dem lyder sådan her: 

”I gamle dage var der så mange ulve i Vendsyssel. Folkene fik da en heks til at fordrive dem. Hun fløj på sit kosteskaft på kryds og tværs over Vendsyssel og blæste på fløjte. Da hun havde samlet alle ulvene, fløj hun ud over fjorden, hvor alle ulvene druknede i Ulvedybet. Men i Vildmosen lå en hunulv, som havde spæde unger. Den ville ikke følge med, men blev hos ungerne, og snart var der atter mange ulve i Vendsyssel.”

> Læs mere om Ulvedybet

Gjøl Bjerg

Foto:VisitJammerbugten

Dæmningen

Gjøl var tidligere en isoleret ø i Limfjorden. De store engarealer blev under efterårets og vinterens storme oversvømmet, når vandet blev presset ind i Limfjorden, og det salte vand ødelagde plante- og græsvæksten. Efter længere tids forarbejde gik arbejdet med dæmningen endelig igang i 1914, og det tog i alt fem år, før den stod færdig i 1919. Efterfølgende blev arealerne drænet og vandet blev ledt ud i Ryå. Den 3 km lange dæmning, der blev asfalteret i 1994, strækker sig fra Gjøl Bjergs sydvestlige skrænt over til Øland på den anden side af Ulvedybet. En køretur på dæmningen er en smuk oplevelse i et spændende naturreservat.

> Læs mere om Gjøl - Øland Dæmningen

Gjøl Bjerg

Gjøl Bjerg er en moræneaflejring bestående af sand, grus og sten, som ligger tæt på Gjøl Dæmningen. Det højeste punkt er 17 m over havet. På Gjøl Bjerg står du med en flot udsigt over Limfjorden, dæmningen og fuglereservatet Ulvedybet. Gjøl Bjerg er et af Jammerbugtens 18 Tankesteder og det er muligt at overnatte i Gjøl Bjerg shelters, f.eks. hvis du er på cykel- eller vandretur og trænger til en ekstra dag i området. Gjøl Bjerg ligger på Bjergets Vej, 9440 Aabybro.

> Læs mere om Gjøl Bjerg

Gjøl Trolde

Foto:Gjøl Troldemuseum

Gjøl Trolde Selv sagde kunstner Thomas Dam: “Typerne er valgt ud af Gjøls befolkning, men som regel genkender modellen ikke sig selv. Det gør så til gengæld alle andre på øen”

Gjøl Trolde

I 1930erne skabte Thomas Dam den første Gjøl Trold - en træfigur ud fra sit eget spejlbillede. Siden da er materialet blevet ændret, og der er kommet mange flere figurer til, og han hentede inspirationen til de forskellige trolde hos beboerne på Gjøl. Selv sagde Dam: “Typerne er valgt ud af Gjøls befolkning, men som regel genkender modellen ikke sig selv. Det gør så til gengæld alle andre på øen”. Produktionen af den populære Dam trold fandt indtil 1998 sted på fabrikken på Gjøl. Senest har også Hollywood fået øjnene op for den finurlige trold, idet selveste Steven Spielberg købte rettighederne til at lave en film om dem. Filmen havde premiere i Danmark i 2016, og der er premiere på endnu en film i 2020. Gjøl indviede i 2019 et Troldemuseum, hvor du kan blive klogere på hele troldeeventyret. Troldemuseet ligger på Limfjordsgade 50.

> Læs mere om Gjøl Trolde

Natur- og Kulturcafé på Gjøl Havn

Formidlingscentret Natur- og Kulturcafé på Gjøl Havn blev indviet i 2011. Her fortælles der via blandt andet plancheudstilling om Limfjordsnaturen og den maritime kultur på Gjøl Havn. I Natur- og Kulturcaféens grejhus kan der lånes kikkerter, GPS, fangstredskaber, bålpander og meget mere til egne naturekspeditioner i området. 

> Læs mere om Natur- og Kulturcaféen

Gjøl Kro

Foto:Anne Nøhr Ringgren

Gjøl Kro

Gjøl kro ligger smukt placeret ved den maleriske Gjøl Havn og har en fantastisk udsigt over Limfjorden. Kroen der blev opført i 1901, er med sine karakteristiske takkede gavle efterhånden blevet symbol for det sejlende folk, som sjældent forsømmer lejligheden til at ligge ruten indenom og få stillet sulten med kroens lokale specialitet: Pandestegte Limfjordsål m. stuvede kartofler og surt.

Tjærepladsen

Tjæreanlægget ved Torpet på Gjøl er bygget i en gammel sandgrav af de lokale fiskere. I starten af 1900-tallet bosatte en del fiskere sig fra Harboøre sig med deres familier på Gjøl, og flere fulgte efter over de næste ca. 10 år. De havde købt gammel herregårdsret til ålestader og bundgarn. Før fiskesæsonen måtte ruser og garn, som var lavet af bomuld, tjæres i Tjæregraven for ikke at rådne. Garnene blev tjæret en gang om året, og det fandt sted frem til ca. 1960'erne, hvor fiskerne gik over til at anvende garn/tov af nylon.

> Læs mere om Tjærepladsen

 

> Se kort over flere oplevelser på Gjøl

Del dine oplevelser:

VisitJammerbugten © 2024
Danish