©  Foto:

Svinklovene

Oplev det bølgede og smukke, grønne landskab ved Svinklovene, som udgør det nordvestlige hjørne af Svinkløv Plantage. Nyd den betagende udsigt ud over landskabet og Jammerbugten. Måske kan du genkende landskabet - det er nemlig her naturoptagelserne til den kendte TV-serie, Badehotellet, er optaget.

Svinklovene er navnet på en del af det dramatiske landskab ved Svinkløv Klitplantage, et 700 hektar stort statsejet område med offentlig adgang. I det lave område mod syd fandtes frem til middelalderen det åbne sund, som forbandt Vesterhavet med Limfjorden.

Den betagende udsigt fra toppen af Svinklovene er ikke bare smuk, men i høj grad historisk. Lige syd for højdedragene fandtes et åbent sund, "Sløjen", og en kanal, som førte handelsflåder og vikingeskibe frem og tilbage mellem Limfjorden og Vesterhavet. Strækningen kunne overvåges fra Aggersborg, og den har været sejlbar i hvert fald frem til 1200-tallet.

Området ved Svinkløv Klitplantage er oprindelig den nordvestlige del af en stor ø i stenalderens hav.

Svinkløv Klitplantage er mere end 100 år gammel og meget varieret nåletræsplantage, som giver god dækning, og derfor fine livsbetingelser for dyr, fugle og instekter. Råvildt er ganske almindeligt, og den tålmodige har gode chancer for også at se kronvildt. 

Hele det flade område med søer var i øvrigt i stenalderen ét stort hav, mere end 50 meter under plantagen. Svinkløv Klitplantage er udpeget som internationalt bevaringsværdig - et EU habitatområde.

 

I 2018 blev området ved Svinklovene kåret til til Danmarks Naturkanon

Del dine oplevelser:

VisitJammerbugten © 2024
Danish