©  Foto:

Planetstien Fjerritslev - Kollerup Strand

På Kirkepladsen i Fjerritslev finder du en markant solskulptur, som danner udgangspunkt for planetstien mod Kollerup Strand.

Ved at følge de enkelte planeter langs stien får du et glimrende indtryk af størrelsesforhold og afstande i solsystemet.

Ved siden af solen er der et lille anlæg med et solur, bygget op omkring en model af den store parabelklit vest for Klim Bjerg.

Planetstien er en model af vort eget solsystem, hvor alle afstande og størrelse er gjort en milliard gange mindre end i virkeligheden.

Herved bliver det lidt lettere at fatte de enorme afstande i Universet.

For eksempel er Solen i modellen en kugle med en diameter på 1,4 meter, mens jorden er en 100 gange mindre kugle anbragt i en afstand på 150 meter fra Solen.

Den nærmeste stjerne Proxima Centauri skulle i modellen anbringes ca. 40.000 km væk, svarende til en tur rundt om jorden.

Udgangspunkt for turen er Solen på Kirkepladsen. Planeterne finder man som perler på snor ved at følge Brøndumvej mod nord. Ved Kollerup Strand på kanten af det umådelige store hav, finder vi den yderste planet Pluto, 5,9 km fra Fjerritslev.

Lyset fra Solen når ud til Pluto på 4-7 timer med en fart på 300.000 km i sekundet.

Til fods kan turen med ophold gøres på under 2 timer, altså flere gange hurtigere end lyset!

Der findes en brochure om Planetstien, som du er velkommen til at hente på VisitJammerbugten (Turistbureau i Fjerritslev, Brovst og Blokhus).

Del dine oplevelser:

VisitJammerbugten © 2024
Danish