Nissernes hyggelige hus i skoven
De fire søndage i advent har skoven ved Etly Klarborgs værksted og butik i årevis stået på den anden ende. Årsagen er, at nisserne, der bor her, har travlt med at hygge om deres gæster, drille og lege med alle børn, der kigger forbi.
Nissehuset er blevet en tradition, mange lokale forbinder med jul, og som trækker gæster fra hele landet.
Det giver næsten sig selv, men for lige at slå det fast: Etly Klarborg elsker jul. Gammeldags jul. Røde kinder i sneen, hygge og traditioner. Faktisk er hun kommet til at skabe en juletradition for mange, mange mennesker, uden det egentlig var hensigten til at begynde med. Nissehuset i skoven er nemlig efterhånden blevet indbegrebet af julen for mange mennesker. De kommer for at få deres årlige dosis julekoncentrat i det eventyrlige hus, hvor Etly Klarborgs nisser tumler rundt i skoven, og freden og roen sænker sig inden døre.
Foto:Klarborg
Indrettet med gamle møbler og sjove ting
Omkring 2001 købte Etly Klarborg og hendes mand Kristian et stykke jord med skov tæt på butikken og værkstedet, hvor der lå et halvfærdigt hus. De undersøgte, om de kunne sætte det i stand og leje det ud, men det viste sig at være umuligt, da huset var opført som atelier. Men det kunne bruges som værksted – som Etly jo allerede havde. Hvad de så lige skulle gøre med huset, stod ikke klart førend en nat, hvor Etly ikke kunne sove.
”Pludselig fik jeg den idé, at nisserne selvfølgelig skulle have et hus ovre i skoven. Kristian og vores yngste, Mathias, gik i gang med at gøre det til et nissehus, og så brugte vi en masse af de gamle møbler og sjove ting, som vi har købt på markeder gennem mange år, til at indrette det i sådan en rigtig hyggelig gammeldags stil. Trappen har de lavet af træ fra skoven, der står et gammelt træbadekar i badeværelset, hvor nissebørnene bliver vasket, og i en gammel vaskemaskine med håndsving vasker nissemor nissebørnenes beskidte tøj, efter de har været ude og lege i skoven. Når jeg fortæller om alt det til de børn, der kommer her, så er deres øjne lige ved at trille ud,” fortæller Etly Klarborg.
Nisser på skovstien
Det er også blevet en tradition, at hun altid selv er i huset. Både for at hygge om gæsterne, og fordi hun oplever en dejlig ro, selvom huset er fuldt af gæster, som det er nærmest hele tiden i de fire søndage i advent, hvor dørene er åbne. Etly og Kristian har udvidet både hus og parkeringsplads flere gange, så der stadig er plads til, at de voksne kan hygge sig, og børnene kan lege både inde og ude i skoven.
De fleste begynder med at kigge ind i butikken, og bagefter følger de skovstien over til nissehuset. Etly har selv malet de skilte, der viser vej. For mange børn er det en spændende og lidt mystisk tur, for de har måske hørt om, at der render nisser rundt og kan finde på at kaste en grankogle i nakken på dem eller ryste sne af en gren over dem. Nisserne var i begyndelsen Etly og Kristians tre børn, men nu er de vokset ud af det nissetøj, som Etlys mor syede i den præcis samme stil som nissefigurernes med ternede bukser og filtnissehue.
”De havde det så sjovt med det og var bare gode til det, men de var jo også opflasket med nisseeventyr og kunne virkelig leve sig ind i rollen. Nu er der nogle andre store børn fra området, der trækker i nissetøjet til jul, og de er ligeså frække,” siger Etly Klarborg.
Foto:Etly Klarborg
Gæster fra hele landet
Inde i selve nissehuset kan man ikke købe de populære nisser, men æbleskiver, gløgg og sodavand. Og så er man velkommen til at blive siddende og bare nyde den gammeldags, hyggelige julestemning.
”Vi har gæster fra hele landet og også nogen fra Tyskland, der sagde, det var hyggeligere end deres eget julemarked. Det bliver man da lidt stolt af at høre. Der var også en gang nogle gæster, der havde deres gamle mor på over 80 år med, og hun ville ikke hjem igen, sagde hun. Bare blive siddende og kigge rundt på de gamle ting og sager, fordi det var så hyggeligt. Sådan har jeg det også selv. Når jeg kommer over i Nissehuset, er det bare pyyyh. Man kommer helt ned i gear. Og det er jul.”