Troldemuseum

Troldemuseum på Gjøl

Foto: Troldemuseum

Lykken breder sig i Gjøl troldens hjemby

De charmerende trolde med det velkendte kulørte og strittende hår - bedst kendt under navnet Gjøl Trolden - har sit helt eget museum i troldens hjemby Gjøl. 

Det lille Troldemuseum formidler historien om kunstneren bag Gjøl Trolden: Thomas Dam. Han er mest kendt som skaberen af Gjøl Trolden, men museet viser også, hvem han var i andre kunstformer.

Thomas Dam var faktisk også rigtig god til at udtrykke sig i træfigurer og relieffer og han arbejdede også med tegning, maleri, keramik og beton.

Troldemuseum

Foto:Troldemuseum

Gjøl Trolden blev igennem tiden et symbol på at bringe held og lykke. Trolden Dammit var blandt andet med den første kvindelige pilot, Betty Miller, da hun krydsede Stillehavet fra Oakland i Californien til Brisbane i Australien i et lille fly. På baggrund af det blev Betty Miller inviteret til Det Hvide Hus i 1963, hvor hun mødte Præsident JF Kennedy. Han spurgte hende om ikke det var en frygtelig flyvetur. Til det sagde Betty Miller: "Nej, for jeg havde jo min Lucky Troll med på turen".

Med museet vil Gjøl gerne hylde kunstneren Thomas Dam. Han har haft utrolig stor betydning for egnen og derfor synes borgerne , at han fortjener at få et museum, som fortæller om hans liv.

Troldemuseum på den gamle troldefabrik

Det nye troldemuseum, som formidler Thomas Dam og Gjøl Troldens historie, har til huse på den gamle troldefabrik på Limfjordsgade 50 (lige overfor brugsen). I udstillingen kan du få indblik i hvem kunstneren bag Gjøl Trolden var. Du finder også lidt information om Dam- familien og troldefabrikken, Gjøl trolden i tal samt indblik i, hvordan du skelner de ægte/contra de uægte Gjøl trolde fra hinanden.

I 1998 stoppede produktionen af trolde på fabrikken på Gjøl, men du kan stadig være heldig at købe en af de sidste trolde, som er lavet i Danmark. Troldemuseet sælger en særlig museumstrold, og den kan du købe i den lokale Dagli` Brugs.

Troldemuseum

Foto:Troldemuseum

Jubilæumstrold støtter kamp mod kræft Thomas Dam døde af kræft i 1989. I 2015 kunne han have fejret sin 100 års fødselsdag. Til minde om Thomas Dam's skæbne blev der produceret en jubilæumstrold i bejdset eg med sort hår. Når du køber denne trold støtter du Kræftens bekæmpelse. Indtil videre har trolden indsamlet ca. 200.000 kr.

Gjøl trold

Foto:VisitJammerbugten

Historien om Thomas Dam

Skaberen af den berømte Gjøl Trold - Kunstneren Thomas Dam (15. maj 1915 - 12. november 1989) har levet hele sit liv på Gjøl.

Han var en dreng, der ikke var særlig begejstret for skolen, så han brugte istedet skoletiden på at tegne. Læreren blev meget vred, så han konfiskerede hans tegninger og tog dem med hjem. Lærerens søn så Thomas Dams tegninger, og blev meget begejstret. Han sagde til hans Far, at drengen havde talent. Lige fra den dag fik Thomas Dam lov til at tegne i timerne.  

Omkring 1930 skar Thomas Dam den første Gjøl Trold i træ efter sit eget spejlbillede. Rigtig mange borgere på Gjøl har nogle af Thomas Dams originale værker.

Dams foretrukne motiver var Gjøls befolkning - gamle fiskere og koner fra Gjøl, skåret som karikaturer og med et lunt glimt i øjet.

Selv sagde Dam: “Som regel genkender modellen ikke sig selv. Men det gør så til gengæld alle andre på øen”.

Siden udviklede hans fantasi og kreativitet sig til et erhvervseventyr med en fabrik, der producerede de frække strithårede trolde, der også er kendt som Dam Trolde. 

I 60érne voksede salget og tusindvis af de karakteristiske gummitrolde med tøj af filt og strithår rejste ud i verden. 

Gjøl Troldene er et symbol på at bringe lykke. Selv forklarede Thomas begrebet med, at han var lykkedes med arbejdet, der var lagt i trolden.

Thomas Dam døde af kræft i 1989. 

I 1998 stoppede produktionen af Gjøl Trolde på fabrikken på Gjøl, men firmaet Dam Things eksisterer stadig. Det er ejet af Thomas Dams søn: Niels Dam.

Den gamle fabrik huser idag det nye Troldemuseum.

I 2016 fik Gjøl Troldene deres helt egen film. Trolls, der er lavet af Steven Spielbergs selskab DreamWorks, blev en verdensomspændende biografsucces. 

I 2020 er der premiere på endnu en Trolls film.   

 

Adresse:

Limfjordsgade 50 Gjøl 9440 Aabybro
Åbningstider: Alle dage kl. 10-18
Fri entre !

Klarborg nisser

Foto:VisitJammerbugten

Gjøl Trolde med magi

Ifølge gamle eventyr har de danske Gjøl Trolde magiske kræfter. De elsker at få dig til at smile og være glad og nogle mennesker siger også, at troldene bringer dig lykke. 
Søger du efter mere magi og eventyr, så vend blikket mod Etly Klarborg - Gammelbo. Etly Klarborg var den eneste lærling Thomas Dam havde, og for mange år siden var hun også på besøg hos troldeskaberen Thomas Dam, som gav hende inspiration og gode råd, da hun begyndte at producere trolde. 

Del dine oplevelser:

VisitJammerbugten © 2024
Danish