Lyngmøllen Grønnestrand

Lyngmøllen Grønnestrand

Foto: Poul Nymark

Ved Grønnestrand, som kong Frederik VI i 1824 beskrev som den smukkeste plet i hans rige, står Danmarks eneste tilbageværende lyngklædte mølle. Grønnestrand Mølle, også kaldet Lyngmøllen, blev bygget i 1876 af Johan Kaspar Sørensen, efterkommer af første generation på Grønnestrandgården.

Grønnestrand Mølle

– Danmarks eneste lyngklædte mølle

Ved Grønnestrand, som kong Frederik VI i 1824 beskrev som den smukkeste plet i hans rige, står Danmarks eneste tilbageværende lyngklædte mølle. Grønnestrand Mølle, også kaldet Lyngmøllen, blev bygget i 1876 af Johan Kaspar Sørensen, efterkommer af første generation på Grønnestrandgården.

Størstedelen af møllen blev bygget af drivtømmer, som blev afhentet med slæde om vinteren ved Bulbjerg.

For at kunne modstå områdets hårde vinde byggedes vingerne af lærketræ, og som noget specielt blev møllen tækket med lyng. Ligesom andre møller indeholdt den både kælder, maleloft og hat. Således var møllen fuldt funktionsdygtig og til gavn for gården og dens naboer indtil 1930’erne.

Uden kontinuerlig vedligeholdelse forfaldt møllen. På initiativ af en række lokale beboere blev møllen overdraget til den selvejende institution ”Grønnestrand mølle” og gennemgik i 1989 en omfattende restaurering.

Restaureringen blev fulgt på tæt hånd af Nationalmuseet for at sikre, at møllens oprindelige dele blev erstattet med tilsvarende af samme kvalitet.

Beliggenhed

Grønnestrand Mølle, Grønnestrandsvej 230, Andrup, 9690 Fjerritslev

 

Del dine oplevelser:

VisitJammerbugten © 2024
Danish