Badehuse Blokhus Strand

Badehusene på Blokhus Strand

Foto: VisitNordvestkysten

De ikoniske hvide badehuse på Blokhus strand er et kendetegn for området. Her på siden kan du læse om historien bag, og du har mulighed for at se venteliste og oversigt over nuværende ejere. Der er tilladelse til at opstille 47 badehuse på stranden og kun i perioden 1. maj - 30. september

Historien bag badehusene på Blokhus Strand

Den friske vesterhavsluft tiltrak sommergæster allerede fra midten af 1800-tallet. 
Forfatteren Meir Goldschmidts besøg i Blokhus 1865 gav anledning til, at Blokhus blev et badested, han var nemlig den første, der offentligt bekendtgjorde, at man kunne bade direkte i Vesterhavets bølger, så en dukkert i 1865 blev starten på Vestkyst- turisme. 

Allerede i 1870 var turisterne dog kommet til Blokhus i større stil. 

Det vakte undren hos de lokale, de havde en grænseløs respekt for havet, der betragtedes som en urimelig hård arbejdsplads og nådeløs nabo, hensynsløst krævende både menneskeliv og gods. 
Man havde lært sig at bruge havet af bitter nød, men at fine folk kom rejsende langsvejs fra for at være ved havet og frivilligt bade i det, var ikke til at fatte umiddelbart. Ret hurtigt kom de sig dog af forbløffelse og tog mod kyshånd imod den nye indtægtskilde. 

Blokhus Strand Badehuse

Foto:VisitNordvestkysten

47 hvide badehuse er opstilllet på Blokhus strand fra 1. maj - 30. september

Alle blokhusbeboerne kom i kontakt med turisterne om sommeren. De fleste lejede værelser ud og arbejdede på den ene eller anden måde i turistbranchen. Det kunne være at leje badevogne ud. 
I begyndelsen skete badningen ærbart fra badevogne i vandkanten, men snart også fra åben strand. Badevognene erstattedes langsomt af badehuse på stranden til omklædning og ophold, og disse populære badehuse sættes stadig op hver sommer ved Blokhus strand. Badningen foregik fra et badehus, der ved håndkraft eller ved hestekraft blev trukket så langt ud i vandet som muligt, hvorefter badegæsten kunne træde direkte ud i vandet uden at vise sin bare krop, som badedragten afslørede uanstændigt meget af efter tidens målestok. 

Efterhånden som badegæsternes antal steg, måtte man opgive at rulle vognene ud i vandet, og badehusene blev stående på stranden og brugt som omklædningsrum. 
I dag har Blokhus tilladelse til at opstille 47 badehuse på stranden og kun i perioden fra 1. maj til 30. september. 
Alle de andre badegæster kan man sige bruger nutidens badevogne - bilerne – Blokhus har som et af de få steder i landet adgang til at køre på stranden.

Del dine oplevelser:

VisitJammerbugten © 2024
Danish