Svinkløv og Fosdalen får nationalt kvalitetsstempel

Svinkløv og Fosdalen med i Naturkanon

Overalt i Danmark findes smuk, spændende og nogle gange også vild natur, som har noget helt særligt, der gør det til en oplevelse at besøge. Og natur er noget af det Jammerbugten, er særlig rig på. I 2018 har Miljø- og Fødevareministeriet taget initiativ til at kåre 15 udvalgte steder til Danmarks Naturkanon heriblandt Svinkløv og Fosdalen i Jammerbugt Kommune.

Udnævnelsen vækker glæde hos Borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V):

”Naturen er et af Jammerbugtens stærkeste brands. Noget, som vi har et særligt fokus omkring. At få tildelt et nationalt kvalitetsstempel vækker naturligvis lokal stolthed, men det kan samtidig få en positiv betydning for turismen i området. De unikke naturoplevelser i Jammerbugt kommune er et trækplaster, og i dag er naturen et ”reason to go” for både danske og internationale gæster. Denne udnævnelse kan dermed være med til at motivere flere gæster til at opleve den fantastiske vestkystnatur, og måske også være med til at inspirere til og skabe motivation for bosætning i områderne. Anerkendelsen giver samtidig anledning til at øge kendskabet, fremhæve og slå på den enestående og flotte natur – ikke bare i Svinkløv og Fosdalen, men som Jammerbugten i det hele taget er i besiddelse af”.

Da de 15 steder skulle udvælges, havde alle besøgende på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside mulighed for at nominere et eller flere af deres favoritsteder. Det blev til 1.671 forslag fordelt rundt i Danmark på over 500 skove, bakker, enge, heder, søer, åer, klinter, klitter og klipper. En jury, som blandt andet bestod af Sebastian Klein og Bonderøven Frank Erichsen, samlede alle forslagene og brugte dem som inspiration, da de i første omgang skulle finde 30 kandidater til den danske naturkanon, ligeligt fordelt blandt de danske regioner. Efter offentliggørelsen af de 30 nominerede steder kunne alle efterfølgende hjælpe deres favorit i opløbet om at blive blandt de 15 endelige naturkanon steder ved at dele deres personlige beretninger om et sted. 1.200 personlige beretninger blev det til, mange af dem er bevægende små fortællinger, som bekræfter, at naturen er noget særligt.

fosdalen tranum
Foto: Fosdalen. Ny vandrerute åbnede i 2018, og turen giver god mulighed for at nyde de smukke udsigter over havet.

Juryen har i arbejdet udvalgt de 15 natursteder med baggrund i kriterierne for arbejdet:

  • Det enkelte sted skal have en smuk natur og have noget særligt, der er værd at besøge. 
  • Stedet skal have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi.
  • Der skal være offentlig adgang til hele stedet eller til væsentlige dele af stedet og en naturlig indgang for besøgende 
  • Stedet skal være en specifik geografisk lokalitet, som nemt kan formidles

 

fosdalen anemoner
Foto: Anemoner i Fosdalen. Hvert år i maj er det en skøn oplevelse at se skovbunden i Fosdalen fyldt med smukke anemoner.

Juryens begrundelse

Svinkløv:

Hav, klitter, kystslette, skrænter, vandløb og skov på én gang. Fosdalen og Svinkløv rummer masser af natur trods den forholdsvis beskedne størrelse. Her kan man på en og samme gang finde en utrolig vildskab og en mageløs ro. Kysten ved Svinkløv er med udsigt til det voldsomme Vesterhav, med larm af blæst og bølger, og fra toppen af kystskrænten Lien er der udsigt til hele området.

> Læs mere om Svinkløv

> 1. klasses MTB terræn i Svinkløv

> Kort over Svinkløv og Kollerup Plantage

Fosdalen:

I Fosdalen hersker en grøn og frodig ro med en næsten regnskovsagtig stemning; der er planter overalt i det fugtige mikroklima, ikke mindst en stor bestand af forskellige bregner. I bunden af dalen løber en bæk, og hele området er hjemsted for et væld af sjældne planter og insekter samt spændende krybdyr, padder, pattedyr og fugle. Det er noget af det mest utæmmede, Danmark kan byde på.

> Læs mere om Fosdalen

> Kort: 11 km vandrerute i Fosdalen 


 

> Læs også: Fosdalen og Nøddedalen var som et smukt eventyr

> Oplev Jammerbugtens naturperler: 18 Tankesteder i Jammerbugten

> Find de bedste tips til vandring, mtb og cykling i Jammerbugtens natur

 


Del denne side

Fosdalen og Svinkløv

"Hvis der fandtes nisser og trolde, så var det måske her de ville bo!? Fosdalen og Svinkløv er ikke kendt af særlig mange danskere og er vel sagtens besøgt af endnu færre. Og det er en skam. Her er der en eventyrlig natur, som ikke rigtigt findes andre steder. Det fantastiske landskab ved Svinkløv og Fosdalens magi hensætter simpelthen en i en helt anden verden og en helt anden tid. Her kan man på en gang finde en utrolig vildskab og en mageløs ro. Et hjemsted for et væld af sjældne planter og insekter samt spændende krybdyr, padder, pattedyr og fugle." 

Sebastian Klein, medlem af juryen

Et paradis på jorden

Indsendt af Hanne Olsen - Kilde: Naturkanon

Har haft sommerhus i Svinkløv i 40 år. Svinkløv og Fosdalen er udforsket på kryds og tværs, og jeg bliver aldrig træt af at færdes der. Det er balsam for sjælen. Et utrolig smukt og unikt område. Der bugner af naturoplevelser. Mange forskellige træer,buske ( har plukket mange hindbær og brombær),svampe, utallige arter blomster incl. Orkideer. Og så ikke at forglemme den smukke udsigt ud over havet.

Storslået udsigt begge steder

Indsendt af Marianne Henriksen - Kilde: Naturkanon

Med svigerfars sommerhus i området er vi flere gange kommet i både Svinkløv og Fosdalen, og der er uendelige muligheder for naturture - vi er slet ikke færdige! Der er dog to ture, jeg specielt vil anbefale: turen fra Svinkløv til Svinklovene på den markerede sti på skrænten langs havet, samt runden på godt 2,5 km i meget varieret tærren i Fosdalen. Begge steder mødes man af betagende udsigter og storslået, speciel og varieret natur. Min familie og jeg bjergtages hver eneste gang, både børn og voksne. Det er bestemt nogle af de smukkeste steder i Jylland.

Svinklovene

Indsendt af Flemming Koch - Kilde: Naturkanon

Livsbekræftende udsigt i topklasse

For enden af en lang Skovvej i Svinkløv Klitplantage kommer man pludselig frem til et fantastisk view over Jammerbugten. Meget ofte kan man få området helt for sig selv, og nogle gange sammen med få andre. Udsigten, vinden og naturen sætter sig direkte i sjælen med den bedste ro og får alle daglige trækasserier til at blive til ingenting. Tak til klovene.

Danmarks Naturkanon

Nordjylland 

1. Lille Vildmose

2. Skagen og Råbjerg Mile

3. Fosdalen og Svinkløv

Midtjylland 

4. Vind Hede og Stråsø Plantage

5. Jernhatten og Mols Bjerge

6. Gudenåens og Skjernåens kilder

Syddanmark 

7. Svanninge Bakker og Bjerge

8. Trelde Næs og Trelde Skov

9. Mandø og Vadehavet

Sjælland 

10. Suserup Skov

11. Røsnæs

12. Mandemarke Bakker og Møns Klint

Hovedstaden og Bornholm 

13. Ertholmene

14. Melby Overdrev og Tisvilde Hegn

15. Vestamager og Øresund

Mountainbikere Svinkløv

Aktiv ferie i naturen

Aktiv i naturen