Den lille kulturperle med mystik og spændende historie

Kokkedal slot

Den lille kulturperle med mystik og spændende historie 

”Det er mit hjertebarn. Det var her vi startede. Det har en helt særlig plads i mit hjerte. Vi solgte et hus for at få råd til udbetalingen”. Ordene kommer fra slotsfruen og indehaver af Kokkedal Slot, 62 årige Ann Lokdam, der sidder elegant i den bløde sofa og fortæller med en oprigtighed og et varmt, venligt blik i øjet.

kokkedal slot

”Det er en lidenskab for os. Jeg elsker at arbejde med historiske bygninger og gæster. At være med til at give dem en fantastisk oplevelse. Eksempelvis i forbindelse med at noget skal fejres. Det kan huset, og når tingene lykkes, og folk er glade, så bliver vi høje i hatten”, smiler hun glad.

”Det at glæde andre mennesker er dybest set det, der gør mig aller mest glad”.

Og det har gjort hende så glad, at hun faktisk har kvittet sit lægejob som mave-tarm kirurg, hvor hun givetvis også har kunnet gøre mange mennesker meget glade, men slottet og drømmen om det halve kongerige vandt, og Ann har siden 1996 helliget sig al sin til at give gæsterne en helhedsoplevelse igennem et slotsophold.

Det skete i de dage

11. november 1988 var begyndelsen på hele slotseventyret. ”Vi startede op med vinsmagningen, men åbnede restauranten op 6 uger efter, og i dag er det et slotshotel med 19 værelser på slottet og 8 hotellejligheder, som ofte danner ramme om festlige lejligheder såsom bryllupper, fødselsdage, konfirmationer mm.  Samlet set er der plads til 80 overnattende gæster.

kokkedal slot

I dag ejer og driver Ann Lokdam sammen med sin ægtefælle Gorm Lokdam 6 slotte og herregårde rundt omkring i Danmark, hvoraf det ene er Kokkedal Slot ved Limfjorden i Jammerbugten.

Sideløbende driver de et selskab, der producerer rumænske vine og en handelsvirksomhed, der laver møbler, designer tekstiler, porcelæn og bestik.

”I dag er vi faktisk selvforsynende. Alt var jo dyrt for os i forbindelse med restaureringen. Staten ejede Kokkedal fra 1948, hvor det fungerede som drengehjem, og i forbindelse med at vi overtog slottet og påbegyndte restaureringen, startede vi med at male skolemøblerne. Hvis ikke, der er en pose penge at gøre med, så er det svært, og kan ikke rigtig lade sig gøre”, forklarer Ann. ”Det er jo kæmpe huse, men ret beset små forretninger. Derfor besluttede vi os for, at vi selv måtte være i stand til at levere møblement og indretning til de mange slotte”.

Fakta:

Kokkedal Slot, der er omgivet af voldgraven og beliggende midt i en lille bøgeskov i landet midt imellem Limfjorden og Vesterhavet, er oprindeligt fra Middelalderen. Navnet Kokkedal betyder sejlrende eller kog, og de høje volde er bygget med fyld fra de brede voldgrave anlagt i 1200 tallet omkring en herregård.

Under Det Stor Jyske Bondeoprør i 1441 blev slottet nedbrændt og Højadelslægten Banner, som knyttes mest til Kokkedal, fik slottet genopført omkring år 1455.  I 1523 blev slottet invaderet af tyskerne og Skipper Klement brændte Kokkedal ned. I 1546 fik Erik Eriksen Banner borgen Kokkedal genopført med metertykke mure og skydeskår, som kunne modstå kanonild. En tunnel blev lavet fra kælderen ud under voldgraven, som en sidste udvej. Slottet har tidligere været ejet af kongelige. Fra 1917-1923 ejede og boede Prins Erik på slottet, men han måtte afhænde det, da han mistede sine penge i et bankkrak. Kokkedal ligner også et rigtigt prinsesseslot, der hører hjemme i ethvert eventyr, men i 1948 købte staten slottet og i en årrække fungerede det som kostskole og drengehjem inden Ann og Gorm Lokdam købte det i 1988 og omdannede det til et slotshotel. Prins Joachim er protektor for slottet og deltog i indvielsen i 1990.

Slotsophold er en helhedsoplevelse

”Vi gør en dyd ud af at indrette slottet i den tid, det er fra. Det er enten Gotisk, Barok eller i Renæssance stilen, og vi bliver ofte inspireret af at se gamle billeder. Det er vigtigt at fange sjælen i huset med den indretning, der nu engang er. I slotsopholdet er det vigtigt for os, at gæsterne får den helstøbte oplevelse. Det sker ikke kun igennem slottets indretning, men lige såvel igennem maden, vinen og den meget spændende historie.

kokkedal slot

Slotsopholdet starter med kaffe/kage enten fredag eller lørdag og efterfølgende 3 retters velkomstmenu. Inden afgang er der brunch. Det kan købes med en enkelt overnatning eller 2 nætter.  Et slotsophold koster fra 995 kr./pr. person. Ekstra overnatning kr. 450 pr. person.

Lørdag er der vinsmagning, rundvisning og historiefortællling, og det er alle meget velkomne til at deltage i. Også dem, der ikke bor på slottet, fortæller Ann.

Selvom det hele måske udstråler både pomp og pragt, så er det meget vigtigt for os at sige, at slottet er en oplevelse for alle, og der er også noget for enhver i alle prisklasser. Rundvisning, et glas vin og historiefortælling koster eksempelvis 95 kr. og kaffe/kage i restauranten koster 75 kr.

 

> Konkurrence: Deltag og vind et slotsophold for 2 personer

 

kokkedal slot

At gå over voldgraven igennem porten, forbi kanonerne og ind på slottets gange er en helt speciel oplevelse. 

Stedet har en helt unik atmosfære. Der er kælet for detaljerne.

kokkedal slot

Du kan nemt fornemme bygningernes historie og forestille dig, hvordan datidens drama har udspillet sig på gangene.

kokkedal slot

”Der er rigtig mange historier her, og Kokkedal er også et af de mest sagnfyldte og hjemsøgte steder. Det spøger her”, smiler Ann,

Et hjemsøgt slot

Gamle sagn siger, at Ridder Lykkes datter er indemuret i væggen i en af fløjene. Jomfruen var blevet gravid og skulle gemmes af vejen for at beskytte familiens ære. Flere gæster, der har boet på værelse 33, fortæller at de efter at være gået til køjs har hørt glade, feststemte gæster på gangen, og når de åbner døren ud, er der ingen.

Et andet sagn siger, at Karen Galde, som var hofdame under Christian den 4. fik Kokkedal Slot i retrætepost i 1649. Hun blev forstødt fra hoffet efter at have født kongen 11 uægte børn og fik i stedet tilladelse til at blive godsejer. Hun havde en umættelig trang til delikatesser og søde sager. Hun smæskede sig i retterne og blev dybt forgældet, solgte ud af godset og det siges, at hun gik i pagt med fanden. Et 4 spand kom op i slottes gårdsplads med fanden selv ved tøjlerne, hentede Karen Galde og tog hende med i helvede. Den dag i dag høres 4-spandet stadig galopperende igennem Kokkedals port af slottets gæster.

Et par østrigske svejsearbejdere, som i 90érne overnattede på slottet og skulle arbejde på Migatronic i Fjerritslev, fortalte Ann Lokdam om lyden af den gallopperende hestevogn i slottets gårdsplads."Det var længe inden, at jeg selv kendte historien om Karen Galde, så der er nok noget om snakken", griner Ann.

”Men bare rolig. Der er altid nogen her, og vi passer rigtig godt på gæsterne”, forsikrer hun.

 

 

> Deltag og vind et slotsophold for 2 personer

 

> Mere info om Kokkedal Slotshotel 

 


Del denne side