Nordeuropas største kystlandingsplads

Thorupstrand

Nordeuropas største kystlandingsplads

Thorupstrand

Thorupstrand er Nordeuropas største kystlandingsplads og indtil 1800-tallet et vigtigt centrum for skudehandlen mellem Danmark og Norge. I dag bliver fiskerbådene stadig trukket op på stranden og besøgende kan følge aktiviteterne helt tæt på.

Thorupstrand

- Nordeuropas største kystlandingsplads

Kysten ved Thorupstrand danner en bugt mellem de to kalkstensknuder, Bulbjerg og Svinkløv, der virker som naturhavn. Indtil 1800-tallet var Thorupstrand derfor et vigtigt centrum for skudehandlen mellem Danmark og Norge. Købstadsprivilegierne i Danmark betød, at byerne havde monopol på næsten al handel, men fordi kystbyerne manglede tømmer, og Norge manglede korn og landbrugsprodukter, fik kystbyerne ret til at lande med skude eller fiskerbåde på strækningen mellem Klitmøller og Løkken.

Havbåde Thorupstrand

Foto: Mange turister besøger Thorupstrand hvert år og følger fiskernes arbejde på tæt hold. At se kutterne blive hevet ind på land er altid en god oplevelse.

Omkring år 1800 boede der syv familier i Thorupstrand, og antallet tiltog op gennem århundredet. Det var hovedsageligt fiskere, der flyttede til, og efter skudehandlen stoppede i slutningen af 1800-tallet, blev fiskeriet derfor det dominerende erhverv. I starten foregik fiskeriet fra mindre, åbne både, der i løbet af 1900-tallet blev udskiftet med de større, klinkbyggede havbåde.

Thorupstrand

Thorupstrand er i dag Nordeuropas største kystlandingsplads, hvor fiskerbådene fortsat bliver trukket op på stranden, og 19 både med omkring 30 fiskere er tilknyttet stedet. Der fiskes ud fra bæredygtige principper - dvs. naturskånsomt fiskeri med garn og snorrevod, men ikke trawl. Derfor er fisk fra Thorupstrand fanget uden at ødelægge havets rigdom.

Besøgende har mulighed for at følge aktiviteterne på tæt hånd og få en snak med de lokale fiskere. Du kan også købe de lokale fisk med hjem fra butikken på stranden. I Thorupstrand Fiskehus kan du købe fersk fisk, røgvarer og skaldyr fra Thorupstrand eller nyde en af de lokale fiskeretter, som findes på menukortet.

Gutterne på kutterne fra Thorupstrand

Måske kan du være heldig at møde "Gutterne på kutterne". De lokale helte fra Thorupstrand: Jan, Jesper og Johnny, der kæmper en brav kamp for at bevare kystfiskeriet i Thorupstrand. De er kendt fra TV-serien af samme navn.

Tæt på Thorupstrand - i landsbyen V. Thorup - driver Jesper Olsen sammen med familien Thorupstrand Røgeri . Her kan du købe de lækre specialiteter i den lokale butik, som sælger både varm- og koldrøgede fisk fra Thorupstrand fisk.

 

Fiskere Thorupstrand Slettestrand

Foto: Du kan komme helt tæt på bådende, se dagens fangst og få en snak med de lokale fiskere, men når bådene trækkes op og ned, skal man holde god afstand.

I Slettestrand kan du også opleve en bid af det levende kystsamfund.

På stranden ligger bådværftet - Han Herred Havbåde, som bygger de smukke træbåde, der skal fungere som fiskerbåde til fiskerne i Thorupstrand. Her kan du også være heldig at overvære, når de trækker bådene ind på stranden via spillet.

Slettestrand havbåde

For besøgende er der åbent i væftet den første lørdag i hver måned, hvor du kan følge bådbyggernes arbejde på tæt hold.

Thorupstrandfisk i København

Thorupstrand Kystfiskerlaug, der vil sikre danskerne bæredygtigt fangede havfriske fisk sælger også deres produkter fra kutteren HM800, der ligger til kaj ud for Havnegade 51 i København og har samtidig indgået en samarbejdsaftale med Coop, således at forbrugerne kan finde de friske fisk i kølediskene over hele Danmark.

HM 800

 Foto: På dækket af kutteren, der ligger til kaj i København, kan du nyde lækre fiskespecialiteter fra fiskebutikken


Fiskebutikken København HM800

Foto: Altid friske fisk fra fiskebutikken på kutteren ud for Havnegade 51, København

 


Del denne side