Strandhuse på Blokhus Strand

Strandhusene på Blokhus Strand

Her på siden kan du læse om historien bag badehusene på Blokhus Strand. Og du har mulighed for at se venteliste og oversigt over nuværende ejere.


Historien bag badehusene på Blokhus Strand

Badegæsterne
Den friske vesterhavsluft tiltrak sommergæster allerede fra midten af 18oo-tallet. 
Forfatteren Meir Goldschmidts besøg i Blokhus 1865 gav anledning til, at Blokhus blev et badested, han var nemlig den første, der offentligt bekendtgjorde, at man kunne bade direkte i Vesterhavets bølger, så en dukkert i 1865 blev starten på Vestkyst- turisme. 

Allerede i 1870 var turisterne dog kommet til Blokhus i større stil. 
Det vakte undren hos de lokale, de havde en grænseløs respekt for havet, der betragtedes som en urimelig hård arbejdsplads og nådeløs nabo, hensynsløst krævende både menneskeliv og gods. 
Man havde lært sig at bruge havet af bitter nød, men at fine folk kom rejsende langsvejs fra for at være ved havet og frivilligt bade i det, var ikke til at fatte umiddelbart. Ret hurtigt kom de sig dog af forbløffelse og tog mod kyshånd imod den nye indtægtskilde. 

blokhus strand

 

Alle blokhusbeboerne kom i kontakt med turisterne om sommeren. De fleste lejede værelser ud og arbejdede på den ene eller anden måde i turistbranchen. Det kunne være at leje badevogne ud. 
I begyndelsen skete badningen ærbart fra badevogne i vandkanten, men snart også fra åben strand. Badevognene erstattedes langsomt af badehuse på stranden til omklædning og ophold, og disse populære badehuse sættes stadig op hver sommer ved Blokhus strand. Badningen foregik fra et badehus, der ved håndkraft eller ved hestekraft blev trukket så langt ud i vandet som muligt, hvorefter badegæsten kunne træde direkte ud i vandet uden at vise sin bare krop, som badedragten afslørede uanstændigt meget af efter tidens målestok. 

Efterhånden som badegæsternes antal steg, måtte man opgive at rulle vognene ud i vandet, og badehusene blev stående på stranden og brugt som omklædningsrum. 
I dag har Blokhus tilladelse til at opstille 47 badehuse på stranden og kun i perioden fra 1. maj til 30. september. 
Alle de andre badegæster kan man sige bruger nutidens badevogne - bilerne – Blokhus har som et af de få steder i landet adgang til at køre på stranden.

Del denne side

Venteliste til en strandgrund på Blokhus strand

Ønsker du at stå på ventelisten kan du via eboks/Digitalpost sende ønske herom til Jammerbugt Kommune, Vækst og Udvikling. Der opkræves et årligt gebyr på kr. 100,- pr. år for at stå på ventelisten. Til orientering er der i gennemsnit et grundskift per år. For yderligere information eller spørgsmål kontakt Jammerbugt Kommune på pmy@jammerb... eller tlf. 72 57 73 55.

Sidste frist for betaling til venteliste er 31. oktober 2018 ellers vil du blive slettet af listen

 

Se ventelisten her

Strandgrundlejere på Blokhus Strand

Det er Naturstyrelsen i Danmark, der udformer de gældende retningslinjer for leje af en strandgrund på Blokhus Strand. 
VisitJammerbugten administrerer disse retningslinjer, som p.t. omfatter 47 strandgrunde på Blokhus Strand. 
Alle tilladelser er gældende for et år ad gangen. 

På en strandgrund opstilles et badehus for sæsonen, som er: 1. maj – 30. september. 

En lejer af en strandgrund kan kun overdrage en aftale til en ægtefælle. Enhver anden form for overdragelse af en strandgrund kan derfor ikke finde sted. 
En strandgrund kan derfor kun ”arves” af en ægtefælle og når sidste ægtefælle dør, eller grunden almindeligvis ønskes afhændet, tilbyder VisitJammerbugten grunden til øverst placerede på ventelisten. 

For yderligere information eller spørgsmål, kontakt Jammerbugt Kommune/ Pia Mygind på pmy@jammerb... eller tlf. 72 57 73 55.

Se listen over strandgrundlejere her