Sankt Hans i Jammerbugten

Sankthansfest

Lørdag, juni 1, 2019

Bålene kommer til at knitre lystigt og heksene vil blive sendt afsted mod Bloksbjerg  langs hele Jammerbugten til sankthansaften søndag den 23. juni 2019.

Der vil være mange bål spredt langs hele vestkysten og Limfjorden. En hyggelig aften, hvor du kan opleve det lokale miljø og de lokale borgere fra området.

 

Sankthans fest på Blokhus Strand

Traditionen tro vil der også blive afholdt sankthans på stranden i Blokhus, og festlighederne ledsages med musikalske indslag.

Musikalske indslag

Fra klokken 18.00 spiller de norske skolekorps op på Blokhus Torv, hvorefter de vil marchere mod bålet på stranden. Skolekorpsene er i Danmark for at dyste ved Nordsøfestival, som er en tilbagevendende begivenhed i og omkring Blokhus med over 800 deltagere. Tilskuere er velkomne til at følge trop. På stranden afsluttes marchen med en minikoncert.

Derefter vil den charmerende vendelbo Jens Warmløse, varme op til aftenens hovedindslag med sange, som alle kan synge med på. Kl. 20.00 går aftenens hovednavn - Nikolaj & Piloterne - på scenen, og de spiller igen kl. 21.45.

Arrangørerne lover masser af oplevelser for hele familien herunder blandt andet også anderæs ved fiskernes hus og snobrødshygge syd for nedkørslen til stranden.

Årets båltaler er Borgmester Mogens Gade, Jammerbugt Kommune.  

Gratis entré.

> Se program for Sankthans i Blokhus 2019

 

Sankt hans

Sankthans på Slettestrand

Også ved stranden i Slettestrand er der tradition for bålfest. Hjortdal Beboerforening inviterer alle til sankthansaften på Slettestrand, hvor naturen virkelig kommer til sin ret i bålets skær og aftensolen.

slettestrand havbåde

Musikalsk indslag og båltale

Der vil være underholdning i form af sing-along skotsk/irsk folkemusik fra kl. 20.00, og i år er det tidligere DR-udenrigsjournalister, Anne Haubek og Thomas Ubbesen, som holder båltale lidt før kl. 21.00, hvorefter sankthansbålet tændes. I fællesskab synges der traditionen tro Midsommervisen ’Vi elsker vort land’ ved scenen på stranden. Der vil være mulighed for at købe kaffe, æbleskiver og sodavand i Havbådehuset fra kl. 20.00. Adresse: Slettestrandvej 162, 9690 Fjerritslev. Der er fri entré.

 

Sankthansfest på Galleri Munken

I den nordlige ende af området afholder Galleri Munken sankthansfest med buffet og irsk folkemusik ved de lune og musikalske "Schwåmpis Venner" .

> Find flere Sankt Hans Bål i Begivenhedskalenderen

Del denne side

Hvorfor fejrer vi Sankt Hans ?

Højtiden Sankt Hans er det fordanskede helgennavn for den hellige Johannes Døberen, hvis fødsel fandt sted seks måneder før Jesu fødsel (se Luk 1, 13,26) og er sat til den 24. juni. Datoen kaldes derfor sankthansdag (Skt. Hans' dag). I nordisk tradition afholdes højtider aftenen før dagen, så sankthansaften fejres den 23. juni, ligesom juleaften fejres dagen før Juledag.

Dagen fejres også i andre nordeuropæiske lande som England, Irland, Tyskland, Polen, Rusland og Frankrig. Dagen fejres mest i de nordiske og baltiske lande, hvor den karakteristiske lyse nordiske nat giver de optimale betingelser. Ligesom juleaften er sankthansaften et levn fra hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret

Sankthans eller midsommer har uden tvivl været den vigtigste af midsommerens fester i Norden med spil, dans og drikke.

Tidligere var det opfattelsen, at midsommernatten var fyldt med magiske naturkræfter – både onde og gode. Alle urter og kilder var særligt hellige, og det var tradition at opsøge hellige kilder eller plukke helende urter på denne aften. Til sankthans var mange hellige kilders magiske helbredelseskraft stærkest, og folk valfartede til dem i kildetiden, som startede ved Skt. Hans og sluttede på Frue Dag, 2. juli. 

På bålet er der traditionelt placeret en figur, der ligner en heks. Heksene flyver ifølge overleveringen til Bloksbjerg i Harzen sankthansaften og -nat. Nogle mener at både bål og heks er en ny tradition, som stammer fra tyske håndværkere, der i 1860'erne besøgte Kalundborg, Formålet med bålet var at skræmme hekse og onde ånder væk, frem for at brænde dem af.

Sankt Hans aften i dag

Nu om dage markeres sankthans ved offentlige og private arrangementer. Mange foreninger afholder arrangementer. Et typisk program omfatter en tale, derpå antændelse af bålet, og mens flammerne slikker op imod sommeraftenen synger alle Midsommervisen. Fyrværkeri ved midnat kan også indgå i programmet. Talen vil ofte blive fremført af en person, der er kendt i lokalområdet.

Der er mange vejrvarsler knyttet til dagen. For eksempel:

  • "Regner det sankthansaften, da skal det regne seks uger derefter."
  • "Jo mere det regner på sankthansaften, des mindre vokser hasselnødderne."

Kilde: Wikipidea