Center for Papirkunst

Papirkunst bygger bro mellem Danmark og Kina

Den kinesiske og norske ambassadør, den danske kulturminister samt repræsentanter fra kanaløen Jersey vil alle være med, når Center for Papirkunst 22. marts 2019 inviterer til fernisering på den internationale udstilling Paper Dialogues.


> Læs også: Center for Papirkunst får hjemsted i Hune ved Blokhus

center for papirkunst 

Kina har lange og stolte traditioner for kunsten at klippe i papir, og det samme gør sig gældende for danske Bit Vejle, der i 2018 åbnede Center for Papirkunst i den nordjyske ferieby Blokhus.

Med centrets kommende udstilling, den internationalt anerkendte Paper Dialogues, lader danske Bit Vejle og kinesiske Xiaoguang Qiao deres kunstform, psaligrafien, binde bånd, ikke blot mellem Kina og Danmark, men inviterer også kunstnere fra den britiske kanalø Jersey med på udstillingen i Nordjylland.

Som internationalt kendt kunstner og psaligraf har Bit Vejle udstillet verden over, og blandt udstillingerne er Paper Dialogues, som er blevet til i et samarbejde med den kinesiske papirkunstner og professor ved CAFA University i Beijing,  Xiaoguang Qiao. Hidtil har Paper Dialogues været udstillet i Beijing, Shanghai, Oslo, Trondheim og senest på øen Jersey i den engelske kanal. Efter udstillingen i Blokhus, skal Paper Dialogues vises i Florida og Minneapolis USA.

Kunsten som katalysator

Paper Dialogues er i sin essens netop det, som titlen afspejler: En dialog mellem to kulturer, der på overfladen forekommer så vidt forskellige og alligevel har så meget tilfælles.

Udstillingen er blevet til i et tæt samarbejde mellem den danske og den kinesiske kunstner, og begge oplevede, hvordan den fælles kunst bandt dem sammen på trods af kulturelle og sproglige barrierer. Da Xiaoguang Qiao ikke taler andre sprog end kinesisk, som Bit Vejle ikke mestrer, kunne de to kunstnere ikke kommunikere direkte. - Alligevel forstod vi hinanden. I den periode, vi arbejdede sammen, kommunikerede vi via vores sakse og papiret, fortæller Bit Vejle.

center for papirkunst
Foto:  Xiaoguang Qiao & Bit Vejle. Fotograf: Ida Bjørvik

Danmark og Kina er allerede forbundne

Hun glæder sig ikke alene til at byde den kinesiske kunstner velkommen i Nordjylland, hun ser også mange andre aspekter ved den fælles udstilling, der for første gang vises i Danmark.

- Vore to lande er allerede forbundne på så mange planer. Det gælder i kunsten og kulturlivet og ikke mindst i erhvervslivet og indenfor den offentlige sektor, hvor vi samarbejder om handel og industri, herunder automatisering og grøn energi. Og der er intet, der tyder på, at vi får mindre med hinanden at gøre i fremtiden, understreger Bit Vejle.

Samtale uden ord

Samtidig har de to vidt forskellige kulturer også nogle overraskende lighedspunkter. Et af dem skal findes i kulturhistorien. I Skandinavien er kendskabet til den kinesiske drage udbredt, mens kineserne omvendt ikke ved så meget om, at dragen også i de nordiske lande spiller en mytologisk rolle.

Dragen som fabeldyr findes i den nordiske mytologi blandt andet som Midgårdsormen, og ved livstræet Yggdrasils rod ligger dragen Nidhogg og gnaver på træets rødder.

Med ligheder og fællesskab som omdrejningspunkt tager Paper Dialogues derfor sit kunstneriske udgangspunkt i dragerne - såvel den kinesiske som den nordiske. De to kunstnere har ladet saks og papir formidle deres respektive kulturers historie og folkesjæl og har derigennem skabt en samtale, der ikke bygger på det talte ord, men på de fortællinger, deres papirklip byder på.

 

Værker fra tre lande

Som en særlig detalje vil den nordjyske udstilling også byde på endnu en kunstnerisk gren, idet to papirkunstnere fra ArtHouseJersey også vil udstille deres værker i Center for Papirkunst.

Da Paper Dialogues i 2016 nåede til den britiske kanalø Jersey, blev Bit Vejle og Xiaoguang Qiao inviteret til at undervise seks lokale kunstnere i kunsten at klippe i papir. Kunstnerne tog derefter rundt på 22 af øens skoler og underviste eleverne, ligesom offentligheden også fik mulighed for at deltage i en række kurser. To af disse kunstnere, Emma Reid og Layla Arthur vil også udstille sine drage klip sammen med Paper Dialogues i Center for Papirkunst.

 

Dragen i centrum

- Så ikke alene bygger vores udstilling bro mellem Kina og Danmark, den forbinder os også med vores britiske naboer.

Hvad sker der når den kinesiske, nordiske og britiske drage mødes? Dialog, forståelse og gensidig inspiration er nøgleordene i mødet med publikum. Når de tre drager står overfor hinanden i samme udstilling, vil dette repræsentere starten på en ny og større samtale, hvor alle er inviteret til at deltage.

Åbning og fernisering

Udstillingen Paper Dialogues åbner den 22. marts 2019 kl. 14.00 i Center for Papirkunst i Blokhus i Nordjylland.

Ved ferniseringen deltager såvel den danske kulturminister Mette Bock som Norges ambassadør i Danmark, Aud Kolberg, og Kinas ambassadør i Danmark, Deng Ying, samt de udstillende kunstnere fra Jersey.

Udstillingen støttes af Spar Nord Fonden og Kulturministeriets Udlodningsmidler.

 

> Mere info om Center for Papirkunst 

> Læs også: Center for Papirkunst får hjemsted i Hune ved Blokhus

> Video: Kom med indenfor i Center for Papirkunst og se video fra åbningsreception 

 

Adresse til den nye udstilling: Ilsigvej 2, Hune, 9492 Blokhus (Se på kort)

  

> Flere kunstoplevelser i Jammerbugten

> Læs mere om Jammerbugten

> Få nyheder tilsendt fra Jammerbugten

 


Del denne side

International papirkunst i Danmark

Center for Papirkunst åbnede i marts 2018 og er indrettet med 800 kvadratmeter udstillingslokaler i Blokhus ved Vesterhavet.  

Den faste udstilling viser Bit Vejles egne psaligrafiske værker, mens der årligt arrangeres to gæsteudstillinger med anerkendte papirkunstnere fra ind- og udland.

Centret rummer også en café og et papirværksted, hvor gæsterne med eller uden assistance fra centrets medarbejdere kan udfolde sig kunstnerisk på egen hånd – naturligvis med papir som omdrejningspunkt.

Initiativtager til og stifter af Center for Papirkunst er den internationalt anerkendte psaligrafikunstner Bit Vejle. Hun er født i Ejby på Fyn, opvokset i Vendsyssel, og har boet 30 år i Trondheim i Norge, inden hun for fire år siden vendte hjem til Danmark.

Bit Vejle har udstillet i hele Skandinavien og fik sit amerikanske gennembrud med en udstilling i 2009 ved NM i Seattle. Hun har også udstillet ved bla. V&A , London og Sveriges Nationalmuseum og har lavet design for Georg Jensen, HERMÈS og flere andre højprofilerede brands. I 2014 stod hun sammen med Kinas førende papirkunstner og professor i psaligrafi, Qiao Xiaoguang, bag den internationale udstilling ”Paper Dialogues”, som i 2019 vises ved Center for Papirkunst.

Betegnelsen psaligrafi stammer fra græsk og kan bedst oversættes med at tegne med saks.

Der findes papirklip-traditioner over det meste af verden. Det ældste kendte - og bevarede - papirklip stammer fra Kina og er fra år 500 før vores tidsregning. I Danmark kender vi traditionen med at klippe gækkebreve i forbindelse med påsken. I Norge klipper man snekrystaller op til jul, og i Mexico bliver papirklip brugt til udsmykning op til Allehelgensaften. I Polen klipper man farvestrålende fugle, og i Schweiz klipper man landbrugsmotiver og dyr i sorte silhuetter.