Bit Vejle - Nordisk center for psaligrafi

Nordisk Center for Papirkunst får hjemsted i Hune ved Blokhus

Imponerende og eventyrlige papirklip, der er er op til 5 meter lange og 3 meter høje, fremtryllet og udarbejdet med en helt almindelig lille sysaks, er det du kan opleve i en stor, ny udstilling, der åbnede den 23. marts 2018 i vestkystbyen Hune, beliggende ved Blokhus i Nordjylland. 

> Video: Kom med indenfor i Center for Papirkunst og se video fra reception og åbningen 23. marts 2018

I udstillingen fremvises papirklip af den anerkendte psaligraf Bit Vejles kunstværker akkompagneret af en helt speciel lyssætning, som gør oplevelsen unik og helt speciel. Desuden kan du opleve en særlig gækkebrevsudstilling.

I Papir-atelieret kan du lege med og slippe din indre papirkunstner løs og selv prøve kræfter med kunsthåndværk, gækkebreve, origami eller papirsilhuetter - selvfølgelig under kyndig vejledning af medarbejdere. 

I vores butik kan du opdage papirkunst, papirkunsthåndværk og masser af andre papir-inspirerede varer, som du kan tage med hjem. 

center for papirkunst blokhus


Kvinden bag projektet er papirkunstneren Bit Vejle, der oprindeligt stammer fra Brovst i Jammerbugten. Det er 40 år siden, at hun sidst boede her, men nu har hun besluttet, at hendes hjemegn skal være hjemsted for en permanent udstilling af hendes livsværk.

Hun er datter af tidligere sparekassedirektør og turistchef Kaj Vejle og voksede op på landet på Øster Svenstrup hede - lige udenfor Brovst. Som 20 årig forlod hun egnen for at studere. Hun har været bosat i Norge i 30 år og arbejdet som underholdningschef på den norske tv-station NRK. Sygdom satte en brat stopper for den erhvervsmæssige karriere og derfor blev tiden istedet brugt på hendes store passion - psaligrafi. Psaligrafi er papirklip udarbejdet med papir og saks, hvor papiret foldes og der klippes mønstre. "Jeg fortæller historier med mine papirklip. Nogle værker tager et helt år at udarbejde. Det kræver samtidigt et rigtig godt overblik, for du kan ikke lige lavet noget om. På malerier kan du male værket over, hvis du laver en fejl. Det kan du ikke lige gribe til med papirklip", forklarer Bit.

Bit vejle udstilling - Nordisk center for Psaligrafi
Foto: Marjaana Malkamakli

"Jeg har lige fra barnsben haft en stor interesse for papirklip og i mange år lå mine klip godt gemt under gulvtæppet. Under min sygdom begyndte jeg igen. At klippe er ren meditation for mig. Og under min sygdom fik jeg besøg af en kollega fra tv-stationen, og han blev utrolig forbløffet over mit klipperi, og opfordrede mig til at udstille dem. Det blev starten på mit eventyr".

Og klipperiet er et sandt eventyr og har ført Bit Vejle over hele verden. Hun har haft et utal af udstillinger og solgt værker til flere hundred tusinde kroner. Eventyret har også ført hende til HC Andersens museum i Odense, hvor hun udstillede nogle af hendes klip. Her fik hun helt ekstraordinært adgang til at klippe med den berømte danskers saks og fik efterfølgende også lov til at låne nogle af hans klip til en international udstilling i Seattle. Det var kickstarten til det internationale gennembrud, som førte den danske papirkunstner både til USA og Kina. Papirklip er meget stort i Kina, og her blev hun kaldt den nye H.C. Andersen. Desuden har hun blandt andet lavet design og udstilling til Georg Jensen og arbejdet for Posrgrund Porselænsfabrik, som er Norges svar på Royal Copenhagen samt det internationale brand Hermés, 

Nordisk Center for Papirkunst på 830m2 etableres i Jammerbugten 

"Jammerbugten var det helt rigtige sted", siger hun glad og med et glimt i øjet. "Jeg har brugt 2 år på at finde den helt rigtige lokation. Jeg var omkring København, Fyn, Skagen, Løkken og herefter Blokhus. Og her fandt jeg både den rigtige bygning til formålet og den rette destination. Jeg har researchet og Blokhus er i god, positiv udvikling. Det er vigtigt, for at min nye virksomhed kommer godt fra start.  Jeg købte hus her i januar og er flyttet hertil i februar. Til at finde den rette lokation har jeg haft god hjælp fra museumsdirektør Eric Neelson, Nordic Heritage Museum Seattle, som er USA´s største nordiske museum. Han har sagt god for bygningen, som tidligere har huset dagligvareforretningen ALDI. Bygningens størrelse og udformning er utrolig vigtig for selve udstillingen. Det kræver god loftshøjde og begrænset lysindfald for at gæsterne får den rette oplevelse af værkerne, som er op til 5 meter lange og 3 meter høje. 

Udstilling, cafe og workshops

Center for Papirkunst vil der udover den permanente udstilling også rumme skiftende udstillinger og guidede rundvisninger. Dele af bygningen, som er på 830m2, er indrettet til butik og café, hvor du f.eks. kan nyde forfriskninger og kager med indbagte papirklip. Du vil også få mulighed for selv at prøve kræfter med psaligrafi. I silhouet-kabinettet vil en lyskegle kaste en silhouet op på væggen, som gæsterne skal klippe. "Desuden vil vi gerne hylde skønheden i det uperfekte", siger Bit Vejle. Så vi vil opforde vores gæster til at klippe den grimmeste ælling. 1 gang om ugen udvælges den grimmeste og 1 gang om året kåres årets grimmeste ælling. Der påtænkes at lave nye temaer hver uge  - det kan f.eks. være drager og papirfly eller du kan måske lave din egen lampeskærm, hvor projektet købes i butikken for efterfølgende at klippe det på stedet. Skoleklasser er blevet inviteret til at klippe gækkebreve, så de er en del af udstillingen.

Adresse til den nye udstilling: Ilsigvej 2, Hune, 9492 Blokhus (Se på kort)

  

> Flere kunstoplevelser i Jammerbugten

> Læs mere om Jammerbugten

> Få nyheder tilsendt fra Jammerbugten

 


Del denne side