Stedet med den personlige betjening og hyggelige atmosfære

Restaurant Futten Blokhus

Stedet med den personlige betjening og hyggelige atmosfære

Kunder er ikke bare kunder i Restaurant Futten

”Det er fuldbragt” står der med store bogstaver på skiltet over døren.

Som en slags sidste salvelse inden du forlader den historiske bygning fra 1761 med galionsfigurerne og maritimt interiør og igen træder ud i hverdagen. Måske et minde om, at du lige for et øjeblik har overvundet hverdagens trummerum og været i en anden tidslomme. På et eventyr til en anden tid, hvor det er rart at være.

Og det er netop det, Restaurant Futten er. Et rart sted at være.

Thomas Othegraven tager imod. Under de store, flotte kastanietræer på husets bagerste terrasse, der grænser ud til den rislende Blokhus Bæk, der forbinder stedet med Blokhus Strand og Vesterhavet, som ligger blot omkring 200 meter væk. Kullisen er nærmest perfekt. Alt er hyggeligt med den historiske ramme, tæpper til en kold aften og røde sommerblomster i blomsterkasserne. Smukt, romantisk og idyllisk.

futten blokhus

Restauranten hører til i den smukke bindingsværksbygning i den gamle strandingsgård i centrum af badebyen Blokhus. En bygning, der sammen med nabobygningen Bingen, er de ældste bygninger i Blokhus. Hele strandingsgården var tidligere centrum for 1800-tallets skudehandel med Norge, hvor der blev udvekslet tømmer, smør, korn og kød. Idag i vid udstrækning omdannet til et populært restaurationsmiljø, men indrettet med respekt for historien.  

restaurant futten Blokhus
Foto: Det maritime interiør giver en helt speciel atmosfære i Restaurant Futten

Den hyggelige restaurant med den personlige betjening

”Vi har været helt lagt ned de sidste to somre. 20 % fremgang begge år”, fortæller han tilfreds mens han lige diskret får lagt stakken med byttepenge ind i kasseapparatet, så en ny travl dag kan begynde.

”Vi gør utrolig meget ud af, at vores gæster skal føle sig velkommen”, siger han med et ærligt blik i øjet. Den personlige betjening er meget vigtig. Kunder må for alt i verden ikke blive ignoreret. Gæsterne nyder at blive set. At blive genkendt. Og vi formår måske endda også at huske deres præferencer fra gang til gang. Det vækker begejstring, og gør at gæsterne føler sig godt tilpas. Det er vigtigt. Det bliver hyggeligt og rart for dem, at være på besøg her”, forklarer restauratør Thomas Othegraven, der har været på pinden de sidste 11 år.

restaurant futten BlokhusFoto: Thomas Othegraven. Den 43 årige restauratør, der til dagligt driver Restaurant Futten i Blokhus

Den smilende restauratør med et humoristisk glimt i øjet elsker livet "på gulvet" blandt gæsterne og ærgrer sig et kort øjeblik over, at det ikke er det, der fylder aller mest i arbejdsdagene nu til dags i kraft af, at forretningen tager til i størrelse og bliver større og større.

Med den venlige og nærmest kammeratlige betjening har han og de 42 øvrige ansatte over tid opbygget et ret stort stamkundesegment op. ”Ellers har vi ikke kunnet eksistere udenfor sæsonen. Det er forholdsvis let at drive restaurant om sommeren, men det er i ydersæsonen, at det kan blive svært", siger Thomas. Tilbage i 2008 var der ikke meget liv i de kolde vintermåneder, og gæsterne var ikke klar over at stedet kunne tilbyde andet end frokostbuffet. Det blev startskuddet til at lave forskellige aktiviteter henover året, og idag driver kompagnonerne Thomas Othegraven og Steffen Ebdrup (sidstnævnte også ejer af Strandhotellet Blokhus) 3 restauranter i den gamle strandingsgård.

futten blokhus

Restauratøren er ikke ubekendt med at drive et spisested. "Jeg har ikke lavet andet, siden jeg var 17 år gammel, men det hele skete faktisk ved tilfældigheder. Min mor døde, og jeg flyttede ned til min far i Tyskland. Her drev jeg 3 cafeer i Nürnberg, og her blev facinationen til branchen vækket. Erfaringer, der sidenhen blev taget med til Blokhus.

Den personlige, nærværende betjening i Futten betød, at de med tiden  begyndte at få flere selskaber/fester ind. ”Kunderne sætter pris på den personlige oplevelse, som vi kan tilbyde. Det er ikke bare suppe, steg og is og betal. Gæsterne bruger faktisk mange penge på at holde en fest, og derfor skal det også være noget særligt. Vi går lige den ekstra mil for, at det bliver godt”, forklarer han.

De mange gæster og selskaber betød af Café Laden blev åbnet. En længe af den gamle strandingsgård, der stod tom blev istandsat og taget i brug. Det er 4,5 år siden. I dag et sted, som bla. tilbyder brunch, sandwiches og Flammkuchen, som er en tysk/fransk klassiker fra Alsace-området. En tynd, sprød dej pyntet med fyld af f.eks. laks, chorizo eller skinke. En pizzavariant – bare i lettere udgave, forklarer restauratøren.

Til fest i en bunker

Næste step blev åbningen af bunkeren, som ligger dør om dør med Café Laden. Igen et pladsproblem, som blev løst ved at inddrage den gamle bunker. Den blev indrettet med rustikke træstubbe, sand på gulvet, gamle vintønder, hyggelige belysning og en vinbar. I dag bruges den til mindre selskaber – f.eks. vinsmagninger og tapasanretninger.

bunker restaurant futten blokhusFoto: Bunkeren, der ligger i den ene længe af Strandingsgården, er indrettet til mindre selskaber

 

Italiensk stemning i Restaurant Salino

Sidste skud på stammen er åbningen af den italienske Restaurant Salino i marts i år. Selvom du måske nok sidder i hjertet af Blokhus føles det nærmere som en bid af italienske Bologna.

Italiensk kok og tjener, fletstole, rødternede duge og italiensk musik, der flyder ud af højtalerne sikrer den rette sydenlandske stemning alt imens du nyder pasta i lange baner og selvfølgelig pizzaer - sprøde og tynde, som de skal være.

Restaurant salino BlokhusFoto: Hyggelig udendørs terrasse, der er overdækket og med mulighed for opvarmning 

Åbningen skete for at efterkomme en efterspørgsel blandt børnefamilierne, som der er rigtig mange af i Blokhus, fortæller Thomas. Egentligt et sted, der kun var tænkt til at skulle holde åbent i sæsonen, men det er blevet taget så godt imod, at vi har holdt åbent hver dag siden marts.

 

Tre steder med hver deres profil

De 3 steder kan noget hver især. Futten har en bred appel, hvor mange kommer for at opleve den autentiske, hyggelige kulisse og nyde den klassiske danske kromad. Her er det frokostbuffeten, stjerneskud, pariserbøf og wienerschnitzel, som er populære retter. Desuden er stedet ofte vært ved forskellige arrangementer. En omfattende eventkalender, der vokser år for år. Kalenderen tæller både jazz arrangementer, oktoberfest, nytårsfest, spansk aften med vinsmagning og koncerter med de legendariske Sussi & Leo. 

Stjerneskud på restaurant futtenFoto: En populær ret på Restaurant Futten er Stjerneskuddet. Fisk i forskellige varianter anrettet på brød.

”For at vi kan holde åbent hele året, så kræver det, at vi hele tiden er klar til at finde på noget nyt, som giver anledning til et nyt besøg”, fortæller værten. ”Det er så dejligt når vi arrangerer noget, at vi kan mærke den opbakning, der er til det. Og det kan vi. Det er f.eks. 3 år siden vi lancerede vores fest Nytårsaften, og det har været en succes lige siden”.

Men selvom det går godt med at drive restauranter i den gamle strandingsgård i Blokhus, så hviles der ikke på laurbærrene. Der er flere spændende tiltag på vej.

”Vi har flere ting i støbeskeen. Vi vil f.eks. gerne indrette en roof-bar på toppen af bunkeren, hvor du kan nyde cocktails, kigge ud over badebyen og få et glimt af Vesterhavet”.

”Der bliver også mere levende musik. Sommergrillfesterne på Café Laden med festlig dansemusik har været populære, og dem får vi flere af næste år”

cafe laden blokhus sommergrillfestFoto: Sommergrillfesterne på Café Laden med festlig dansemusik var populære i sommermåneden. Konceptet udvides til næste sæson

Den 43 årige restauratør iler hastigt videre til nyankomne gæster, og på baren - tæt ved kasseapparatet - står der endnu en lille hilsen indgraveret på et blankpoleret skilt: ”In God we trust - others pay cash!”

Måske i virkeligheden et levn fra den tid, hvor bygningen fungerede som Købmandsgård og var centrum for handel med smør, korn, saltet flæsk og brændevin.

I sandhed et autentisk sted med sjæl og mange historier.

 

>  Flere detaljer om Restaurant Futten

>  Find restauranter i Jammerbugten

 

> Læs flere nyheder fra Jammerbugten

> Få nyhederne direkte i din mailboks - tilmeld her

Del denne side