Oplev julestemning og det autentiske, historiske miljø omkring bryggeriet

Julehygge på Bryggeriet

Oplev julestemning og det autentiske, historiske miljø omkring bryggeriet

Julehygge på Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum

Oplev Nordeuropas bedst bevarede landbryggeri- Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum , hvor der er masser og sjæl og charme i den bygning, som i dag er indrettet til egnsmuseum.

Snoren holder skiltet i den gamle dør, som bare lige skal vendes på god gammeldags manér. Juletræet med flettede hjerter pynter de store, rundbuede vinduer og indenfor på hylderne står de gamle kagedåser, som sikkert har været fyldte op til flere gange. Lige nu er der udstilling af gammeldags jul på museet.

"Det gør ondt at se alt det, der er forsvundet igennem tiden. Jeg synes det er vigtigt at holde fast i rødderne. Vi beskytter lokalhistorien og sikrer at alle kan få en bid af den. Vi skal kende baggrunden, så vi kan give den videre til vores børn". Ordene kommer fra den nye museumsbestyrerinde, 76 årige Else Andersen, der brænder for at videregive Fjerritslev historie. Hun afløser Ellen Helvind, som bestred posten i ikke mindre end 33 år.

fjerritslev bryggeri
Foto: Ellen Helvind (tv) er blevet afløst af Else Andersen (th) på Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum

"Jeg kommer nok ikke til at være her helt så længe", griner hun med et meget varmt og venligt blik i øjet. "Jeg har det bedst med at lave noget", kommer det fra den aktive, ældre kvinde. Og Else er et sandt livsstykke. Hun oser af energi, smil og smittende engagement. Og hun kender også Fjerritslev særdeles godt, for hun har arbejdet 51 år på advokatkontoret i byen, og hun brænder så meget for stedets historie, at selvom hun kunne være gået på pension for længst, så passer hun museet og arrangerer skiftende udstillinger og rundvisninger sammen med 15 andre frivillige.

fjerritslev bryggeri

"Vi vil gerne åbne museet op for flere brugergrupper. Vi har skiftende udstillinger igennem hele året og tilbyder guidede rundvisninger, og i skoleferierne arrangerer vi særlige familievenlige aktiviteter. Derudover er der altid den popoulære aktivitet "Kål i kælderen" som afholdes søndag den 23. december, hvor der serveres stuvet hvidkål og hvidtøl i bryggerkælderen og om sommren inviteres til Øl-fest, sild og musik i den hyggelige have, der ligger i tilknytning til museet.

fjerritslev bryggeri

Dem arrangerer vi sammen med handelsstandsforeningen i byen. 

fjerritslev bryggeri

I år prøver vi også med "Julehygge på Bryggergården" lørdag den 8. december kl. 14-17, hvor vi indbyder til julehygge og ølsmagning. Du vil kunne opleve det autentiske miljø og den julepyntede bryggergård, hvor du kan tage en rundtur. Efterfølgende vil det lokale bryggerlaug, der er tilknyttet stedet, uddele smagsprøver på deres eget bryg. Der vil også blive lavet juledekorationer, være lancering af årets julesennep og blive serveret lune æbleskiver med glögg.

I 2019 påbegyndes også arbejdet med at genetablere den gamle bryggerhave bag museet. Her vil der blive åbnet mere op, og der vil blive skabt en Humlehave med humlestænger, som skal fungere som en attraktion og en del af det nye byrum i Fjerritslev, fortæller Else Andersen.

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum er Nordeuropas bedst bevarede landbryggeri med bryggekedler, gærkar og øltønder, og det ligger midt på hovedgaden i handelsbyen Fjerritslev. Bygningen var den første 2 etagers bygning imellem Aalborg og Thisted. Den smukke røde bygning, der stadig står intakt, husede P. Kjeldgaard ølbryggeri. I perioden fra 1897-1968 blev der brygget tusindvis af liter øl, og da produktionen var på sit højeste i 1914 blev der produceret 143.000 liter hvidtøl om året. 

fjerritslev bryggeri

I perioden 1885 til 1903 tappede man bajersk øl for Ny Carlsberg. Øllet blev hentet i Aggersund i halvtønder og transporteret af limfjordsdampere. I 1968 blev produktionen indstillet, og idag er de gamle maltlofter omdannet til et egnsmuseum, med det gamle landbryggeri som hovedattraktion. På de tidligere maltlofter findes der omkring 3000 enheder, der spænder over alt fra sadelmagerens værktøj til fine, gamle kvindedragter, hvoraf de ældste er fra 1800-tallet.  

Der kan bestilles guidede rundvisninger på museet ved at henvende sig på tlf. 98 21 31 92 eller på mail: fjerritslev..., hvor der samtidig er inkluderet en smagsprøve på det lokalbryggede øl.


Læs mere om stemningsfyldte juleoplevelser i Jammerbugten og vind en vinterferie i den vilde, nordjyske natur

 

 

> Flere nyheder fra Jammerbugten

> Tilmeld nyhedsbrev

Del denne side

Beliggenhed

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum

Østergade 1

9690 Fjerritslev

Yderligere information
Stemningsfyldte juleoplevelser i Jammerbugten 2018

Stemningsfyldte juleoplevelser i Jammerbugten 2018

Tips og inspiration til hyggelige juleoplevelser i november og december
Vind vinterferie!  

Skulpturparken Blokhus

Julemarked i Skulpturparken Blokhus - nov.- dec. 2019