Udsigt fra Bulbjerg mod nordøst

Jammerbugtens lange kyst er ualmindelig fascinerende

51 årige Eva Yde er på kystvandring langs Jammerbugtens kyst, og fortæller her om sin oplevelse af turen fra Bulbjerg i vest til Blokhus i nordøst. Hun betegner området ved vestkysten med sin langstrakthed og de lange udsigter over hele bugten som ualmindelig fascinerende og smukt. I Jammerbugtens bløde bue er der virkelig noget at kigge på og glæde sig til. De brede, hvide sandstrande, den høje himmel og havets farvespil, der spænder lige fra sort-blå til grøn og turkis.

jammerbugten

Høje bølger med skumtoppe og sandet, der suser forbi fødderne. Der er altid så smukt her uanset vejret, siger Eva begejstret. Og så er det nordjyske folk bare noget helt særligt. De er sindige og rolige. Det holder jeg meget af. De bor med naturen som nærmeste nabo. Deres puls er helt andeledes, og det kan jeg mærke, straks jeg kommer her.

 

Kysten har mit hjerte

Evas fantastiske tur langs Jammerbugtens kyst har ført hende igennem noget af det flotteste naturlandskab i Danmark. Turen startede i Agger i december. Via Nationalpark Thy og videre til Danmarks eneste fuglefjeld Bulbjerg.

Bulbjerg Jammerbugten

Længere nordpå til Thorupstrand, Svinkløv og Slettestrand for til sidst at ende i Blokhus i denne omgang.

Rødhus - Blokhus Jammerbugten
Foto: Fra Rødhus mod Blokhus, hvor de brede, hvide sandstrande skiller havet og klitterne

Eva vandrer typisk ca. 12-27 km. pr. tur. 1 dag om ugen nærmer hun sig stille bid for bid drømmen om at vandre Nordjylland rundt. "En ting er Limfjorden, som jeg troede var det smukkeste, men vesterhavskysten har bare noget helt andet", fortæller hun med entusiasme og begejstring i stemmen. Uanset vejr og vind er der altid noget smukt at kigge på. Straks du passerer Limfjorden og bevæger dig ind i toppen af Danmark, så skifter stemningen, og der falder en anderledes ro over det.

Jammerbugten

"Jeg er forelsket i kysten", siger Eva. Lyden, lyset, duftene, farverne. Det hele stimulerer dine sanser på sådan en fantastisk måde, som er svært at beskrive. Og så nordjyderne. Det er et helt særligt folkefærd. De får tit skudt i skoene at være lukkede og svære at komme ind på livet af, men når jeg møder nogen på min vej, så er de gæstfrie, imødekommende og vil altid gerne snakke. Jeg tror det hænger sammen med, at de møder en vildt fremmed, som har valgt at gå på deres egn. Det bliver de stolte af og de vil meget gerne fortælle og vise frem. Sikkert fordi, at jeg selv er interesseret og møder dem i øjenhøjde. 

Eva Yde på kystvandring i Jammerbugten 

Elektroder gav Eva førligheden tilbage

Eva Yde, der er fra Holstebro-egnen, var kun 42 år da hun for 9 år siden blev ramt af en neurologisk sygdom. Det betyder, at hun kan have længerevarende krampeanfald og en krop med spastiske lammelser, der påvirkede hendes førlighed. Sygdommen udviklede sig voldsomt i de følgende 5 år og det endte med, at hun næsten ikke kunne gå. For 4 år siden gennemgik hun en hjerneoperation, hvor 2 elektroder blev indopereret, der hele tiden giver musklerne besked om, hvad de skal gøre. Operationen førte til, at hun fik det 50 % bedre og de neuroligiske smerter blev dæmpet, så hun igen kunne gå. Interessen for at vandre blev vækket på baggrund af en annonce omkring vandring i Irland. Opbakning til hendes projekt var dog ikke tilstede fra hendes familie. Derfor måtte hun bevise overfor mand, læge og fysioterapeut, at hun faktisk kunne gå lange distancer. Hun startede i det små med at træne længere og længere gåture. "Turen til Irland blev en realitet og det var en KÆMPE sejr", fortæller hun med tydelig begejstring i stemmen. Det var 100 km på 6 dage. Alle kan kystvandre og tage nogle flotte billeder, men ikke med en sygdom som følgesvend. Jeg kom hjem om lørdagen og ville have mere. Jeg fik abstinenser, så allerede mandag kørte jeg ud til Limfjorden og startede min kystvandring omkring Limfjorden.
Det blev til næsten 1000 km., som jeg afsluttede i december 2017, og nu er jeg startet på kystvandring omkring Nordjylland. Jeg tør ikke at sætte mig et mål, for jeg ved ikke hvad min krop kan holde til, men det er en drøm at nå Nordjylland rundt. At vandre langs kysten er med til at helbrede mig. Jeg kan aldrig blive fri af min sygdom, men det jeg får ud af at vandre forbedrer min mentale tilstand, der gør at det er lettere at leve med min sygdom. Det er en balancegang imellem krop og hjerne. Den ene dag tager jeg mig af hjernen og den anden dag er det kroppen, der er i fokus. Jeg har et motto, som jeg lever efter "Det der dur, mere af det". Det betyder, at det der gør os glade som mennesker, skal vi gøre mere af. Det prøver jeg at leve efter med mine kystvandringer.  

  

Helt tæt på de lokale og historien

Det er meget berigende for mig at møde det lokale folk på mine ture, og jeg opbygger en stor viden om de landskaber og steder, som jeg passerer. I Thorupstrand så jeg f.eks. hvordan havbådene blev trukket ind på land. Et unikt stykke Danmarkshistorie.

På Svinklovene, ude ved Svinkløv, mødte jeg f.eks. 2 mennesker uafhængigt af hinanden, som kendte den lokale historie om dette sted. Formationerne i Lien skrænten, der skyder flot op langs kysten, ligner svineklove set ude fra havet - deraf det spetakulære navn.

Svinkløv - Svinklovene

Og på fuglefjeldet Bulbjerg fik jeg historien af en 80 årig, der havde boet på egnen hele sit liv. Det er utroligt berigende for mig, fortæller Eva.

Svinkløv - Svinklovene

Samtidig har jeg lokale til at køre mig til et bestemt sted, hvor jeg så går tilbage til bilen. I Slettestrand hos Han Herred Havbåde mødte jeg f.eks. Kirsten Monrad, som straks meldte sig.

Slettestrand havbåde

På køreturene udveksler vi historie, så jeg knytter også en masse nye bekendtskaber. Det sætter jeg stor pris på. De frivillige møder jeg via sociale medier, hvor der er mange, der følger mine ture. Ellers støder jeg på dem ude i naturen, hvor de melder sig til at køre mig.  

Næste etape Nordjylland rundt

Tirsdag eller onsdag  i næste uge går turen videre nordpå  mod Rubjerg Knude og Mårup Kirke. Turene langs kysten har givet Eva så meget ny inspiration og livsglæde, og hun er meget taknemmelig over, at kunne give noget til andre. Hun glædes over, at der er så mange, der har lyst til at følge med i hendes personlige eventyr. På de mange ture har hun efterhånden fået samlet en stor fotodatabase sammen, som hun udstiller rundt omkring, og det er også blevet til en række foredrag om hendes vilde tur rundt langs kysten.

> Følg Eva Ydes vandreture på Facebook

> Læs også: Fosdalen og Nøddedalen var som et smukt eventyr

> Læs mere om Aktiv i naturen i Jammerbugten

> Find ruter og kort i Jammerbugten 

Del denne side