Strandingskroen Blokhus

Strandingskroen og den skaldede kok

Foto: Visitjammerbugten

Den Kgl. Priviligerede Kro - Strandingskroen i Blokhus - får den skaldede kok, Carsten Olsen som ny bestyrer.

Carsten Olsen er en kendt dansk tv-kok, der har skrevet flere kogebøger og holdt adskillige foredrag. Han blev kendt i 1999, da han debuterede som tv-kokken på DK4, hvor han satte fokus på kvalitetsmad til få penge.

Han er idag landskendt under navnet Den Skaldede Kok, og har mere end 40 års erfaring i køkkenet.

Spændvidden rækker lige fra det forfinede køkken på Hotel d'Angleterre i København til senest fodboldkøkkenet i Bindslev. 

Som bestyrer vil Carsten Olsen være garant for, at Strandingskroens høje kvalitetsniveau fastholdes.  
 
Strandingskroen hører til blandt til ældste del af feriebyen Blokhus og er fredet i klasse A.

Kroen blev kgl. privilegeret helt tilbage i 1844 og har siden været et populært spisested i Nordjylland.  

Strandingskroen var hovedbygningen af den oprindelige største skudehandelsgård, "Den søndre gård".  Mange valfartede hertil for at sælge landbrugsprodukter især smør, som var en meget stor eksportvare i skudehandelstiden. Strandingsgården var dengang kendt som Klitgaards Badehotel.

Kronprins Frederik, senere kendt som Frederik den 7., besøgte Blokhus og Klitgaards Badehotel flere gange.

Majestæten blev af den daværende "kloge kone" og kromadamme Christiane Klitgaard, kureret for sine rasende majestætiske tømmermand, og det blev belønnet med den kongelige gunst. 
Når skuderne dengang skulle trækkes på land i Blokhus, krævede det ofte op til et halvt hundrede mand. Det kunne undertiden være et voldsomt slid og slæb - især hvis havet var på tværs.

Og det har havet ofte været på disse kanter. Jammerbugten er nemlig kendt for at være et besværligt farvand at navigere i, og det er også det,  som har givet det historiske navn til Jammerbugten.

Men når arbejdet var gjort, samledes alle fiskerne på Strandingskroen og nød et glas vin og velfortjent punch. Det var ikke ualmindeligt, at der blev festet til langt ud på natten. Gennem mange år var kroen truet af et tiltagende forfald - den til tider stride Vesterhavsvind satte sine præg. Men i 1966 blev der iværksat en omfattende restaurering. Bygningerne blev istandsat og Strandingskroen blev indrettet til spiserestaurant, og den blev hurtigt kendt i ind- og udland for sin hygge, det særlige historiske interiør med gallionsfigurer, antikviteter, strandingsgods fra forliste skibe og naturligvis den gode mad. 
 

Sammen med køkkenchef Frederik Holm, der har være tilknyttet flere gode restauranter med fransk inspiration, vil Den Skaldede Kok stå for det kulinariske, der spænder lige fra fine dining over et traditionelt krokort til som noget helt nyt at introducere gammeldags mormormad. 

Det traditionelle krokort spænder fra klassikere som engelsk bøf med bløde løg over helstegt rødspætte til den klassiske Crepes Suzette. 
 
Som noget nyt vil Strandingskroen introducere en ugentlig tavleret, der er inspireret af mormor, hvor du f.eks. i de kommende uger kan forkæle dine smagsløg med klassiske retter som benløse fugle, biksemad eller brændende kærlighed til en helt særlig gunstig kuvertpris på 100 kr.