Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum

Julehygge på Bryggeriet

Foto: VisitJammerbugten

Oplev julestemning og det autentiske, historiske miljø omkring bryggeriet i Fjerritslev

I handelsbyen Fjerritslev kan du opleve Nordeuropas bedst bevarede landbryggeri- Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum , hvor der er masser og sjæl og charme i den bygning, som i dag er indrettet til egnsmuseum.

Snoren holder skiltet i den gamle dør, som bare lige skal vendes på god gammeldags manér. Juletræet med flettede hjerter pynter de store, rundbuede vinduer og indenfor på hylderne står de gamle kagedåser, som sikkert har været fyldte op til flere gange. Lige nu er der udstilling af gammeldags jul på museet.

"Det gør ondt at se alt det, der er forsvundet igennem tiden. Jeg synes det er vigtigt at holde fast i rødderne. Vi beskytter lokalhistorien og sikrer at alle kan få en bid af den. Vi skal kende baggrunden, så vi kan give den videre til vores børn".

Ordene kommer fra museumsbestyrerinde, 76 årige Else Andersen, der brænder for at videregive Fjerritslev historie. 

Museet har skiftende udstillinger igennem hele året og tilbyder guidede rundvisninger, og i skoleferierne arrangeres der særlige familievenlige aktiviteter. Derudover er der altid den popoulære aktivitet "Kål i kælderen" som afholdes sidste søndag før jul kl. 11.00 - 16.00, hvor der serveres stuvet hvidkål og hvidtøl i bryggerkælderen

Om sommeren inviteres til Øl-fest, sild og musik i den hyggelige have, der ligger i tilknytning til museet.  

I år afholder museet traditionen tro "Julehygge på Bryggergården" lørdag den 7. december kl. 14.00, hvor de indbyder til julehygge og ølsmagning.

Museumsleder Jytte Nielsen, Thisted, kommer også denne dag og fortæller om malerinden Kirsten Kjær. 

Du vil kunne opleve det autentiske miljø og den julepyntede bryggergård, hvor du kan tage en rundtur. Efterfølgende vil det lokale bryggerlaug, der er tilknyttet stedet, uddele smagsprøver på deres eget bryg. Der vil også blive lavet juledekorationer, være lancering af årets julesennep og blive serveret lune æbleskiver med glögg. Billetter á kr. 50 kan købes fra 1. december.

Arbejdet med at genetablere den gamle bryggerhave bag museet er også påbegyndt.

Her vil der blive åbnet mere op, og der vil blive skabt en Humlehave med humlestænger, som skal fungere som en attraktion og en del af det nye byrum i Fjerritslev, fortæller Else Andersen.

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum er Nordeuropas bedst bevarede landbryggeri med bryggekedler, gærkar og øltønder, og det ligger midt på hovedgaden i handelsbyen Fjerritslev. Bygningen var den første 2 etagers bygning imellem Aalborg og Thisted. Den smukke røde bygning, der stadig står intakt, husede P. Kjeldgaard ølbryggeri. I perioden fra 1897-1968 blev der brygget tusindvis af liter øl, og da produktionen var på sit højeste i 1914 blev der produceret 143.000 liter hvidtøl om året. 

I perioden 1885 til 1903 tappede man bajersk øl for Ny Carlsberg. Øllet blev hentet i Aggersund i halvtønder og transporteret af limfjordsdampere. I 1968 blev produktionen indstillet, og idag er de gamle maltlofter omdannet til et egnsmuseum, med det gamle landbryggeri som hovedattraktion. På de tidligere maltlofter findes der omkring 3000 enheder, der spænder over alt fra sadelmagerens værktøj til fine, gamle kvindedragter, hvoraf de ældste er fra 1800-tallet.  

Der kan bestilles guidede rundvisninger på museet ved at henvende sig på tlf. 98 21 31 92 eller på mail: fjerritslev..., hvor der samtidig er inkluderet en smagsprøve på det lokalbryggede øl.