Gjøl trolde - Lucky trolls from Denmark

Gjøl Trolde - Lucky Trolls

Masser af lykke i Trolls hjemby Gjøl

De charmerende trolde i den nye Hollywood-film Trolls stammer i virkeligheden fra den hyggelige havneby Gjøl ved Limfjorden i Jammerbugten.

> Læs mere om Limfjordsperlen Gjøl

Gjøl trolde- lucky trolls fra Jammerbugten

Her boede Thomas Dam (15. maj 1915 - 12. november 1989). Han var en dreng, der ikke var særlig begejstret for skolen, så han brugte istedet skoletiden på at tegne. Læreren blev meget vred, så han konfiskerede hans tegninger og tog dem med hjem. Lærerens søn så Thomas Dams tegninger, og blev meget begejstret. Han sagde til hans Far, at drengen havde talent. Lige fra den dag fik Thomas Dam lov til at tegne i timerne.  

Omkring 1930 skar Thomas Dam den første Gjøl Trold i træ efter sit eget spejlbillede. Dam familien var meget fattig, og det Thomas Dam skar i træ og solgte, var familiens eneste indkomst.

Dams foretrukne motiver var Gjøls befolkning - gamle fiskere og koner fra Gjøl, skåret som karikaturer og med et lunt glimt i øjet.

Selv sagde Dam: “Som regel genkender modellen ikke sig selv. Men det gør så til gengæld alle andre på øen”.

Siden udviklede hans fantasi og kreativitet sig til et erhvervseventyr med en fabrik, der producerede de frække strithårede trolde, der også er kendt som Dam Trolde. 

I 60érne voksede salget og tusindvis af de karakteristiske gummitrolde med tøj af filt og orange strithår rejste ud i verden. 

> Læs mere om Gjøl troldene fra Dam Things

Gjøl trolde - Lucky Trolls - Thomas Dam

Gjøl trolden besøgte Det Hvide Hus i USA

Gjøl Trolden blev igennem tiden et symbol på at bringe held og lykke. Trolden var blandt andet med den første kvindelige pilot, Betty Miller, da hun krydsede Stillehavet fra Oakland i Californien til Brisbane i Australien i et lille fly. På baggrund af det blev Betty Miller inviteret til Det Hvide Hus i 1963, hvor hun mødte Præsident JF Kennedy. Han spurgte hende om ikke det var en frygtelig flyvetur. Til det sagde Betty Miller: "Nej, for jeg havde jo min Trold med på turen".

> Læs artiklen og se billeder fra Gjøl Troldens besøg hos John F. Kennedy


Gjøl trolde støtter kampen mod kræft

Gjøl Trolden støtter kampen mod kræft

Thomas Dam døde af kræft i 1989. Han kunne ellers i 2015 have fejret sin 100 års fødselsdag. Til minde om Thomas Dam's skæbne blev der produceret en jubilæumstrold i bejdset eg med sort hår. Når du køber denne trold støtter du Kræftens bekæmpelse. Indtil videre har trolden indsamlet 200.000 kr. 

 

Thomas Dams sjæl lever videre

I 2012 stoppede produktionen af  trolde på fabrikken på Gjøl, men firmaet Dam Things eksisterer stadig. Det er ejet af Thomas Dams søn: Niels Dam. Han bor idag på Cypern, men Thomas´ datter Laila Dam bor stadig på Gjøl. Fabrikken er bygget om til lejligheder, men snart vil du også kunne finde et Troldemuseum i den gamle fabrik.  

Firmaet, Dam Things, har idag til huse i den gamle skole på Gjøl. Huset, der ligger på Limfjordsgade 83, har i mellemtiden huset en bank, men er samtidig også det sted, hvor Thomas Dam blev undervist som barn. 

På Troldevej 1 finder du Thomas´tidligere hus. Idag bor Niels Dams søn eller Thomas Dams barnebarn i  huset på Troldevej, og han er naturligvis opkaldt efter hans bedstefar: Thomas Dam.


Troldesamlere fra hele verden

Hvert år rejser samlere fra hele verden til Gjøl for at dyrke deres passion for de små skabninger. Samtidig er der en berømt Troldeudstilling med de sjældne trolde! 
Idag ser troldene lidt anderledes ud end de første trolde fra Gjøl. Du kan købe dem overalt i landet - blandt andet hos Bahne, Kop og Kande, Imerco samt hos Salling. Helt lokalt findes de hos Blokhus Lys og Kop & Kande i Pandrup.

Gjøl trolde- lucky trolls fra Jammerbugten


Gjøl Trolde med magi

Ifølge gamle eventyr har de danske Gjøl Trolde magiske kræfter. De elsker at få dig til at smile og være glad og nogle mennesker siger også, at troldene bringer dig held og lykke. 
Søger du efter mere magi og eventyr, så kast et blik mod Etly Klarborg - Gammelbo. Hun har igennem 30 år designet og solgt de kendte Klarborg nisser. Nisserne fra Etly har i stor stil fundet vej ind i de danske stuer. Mange er faldet for de små buttede, charmerende nisser med sjæl og personlighed,  der får smilet frem.

Gjøl trolde- lucky trolls fra Jammerbugten

Men Etly producerer også trolde, og  for mange år siden var hun også på besøg hos troldeskaberen Thomas Dam, som gav hende inspiration og gode råd. 

> Køb trolde hos Etly Klarborg

 

Fra Gjøl til Hollywood

Nu har Gjøl Troldene fået deres helt egen film, Trolls, der er lavet af Steven Spielbergs selskab DreamWorks. Troldenes amerikanske stemmer står blandt andre Justin Timberlake og Anna Kendrick for, mens de danske stemmer bliver leveret af blandt andre Christopher og Stine Bramsen.

 

Trolls - the movie

Se forfilm til biograffilmen Trolls, der er en verdensomspændende succes på biograflærreder verden over:

 

 

> Yderligere information om Gjøl

 

Find vej til Gjøl


 

 

Del denne side