Kartoflen fejres igen og har 10 års jubilæum

Vildmose Kartoffelfestival fejrer 10 års jubilæum

Lørdag d. 14. oktober inviterer Vildmose Kartoffelfestivalen til et festligt 10 års jubilæum på Vildmoseporten, i daglig tale kaldet Gård 18.

Arrangementet finder sted den første lørdag i de nordjyske skolers efterårsferie, tidligere kendt under navnet ”kartoffelferie”, idet børnene førhen skulle hjælpe til med at få kartoflerne i hus for at sikre familiens eksistens. 

Fakta om Vildmose kartofler

I St.Vildmose, som er en højmose på 64 km2, dyrkes der ca. 1000 hektar med kartofler. Tidligere var der 19 gårde, der avlede kartofler i St. Vildmose. Idag er det begrænset til 7 heltidsproducenter og 1 hobbyavler. Kartoffelhøsten starter sidste halvdel af juli, hvor der tages op med grøn top. Fra ca. 1. september køres kartoflerne til opbevaring på lager. Hvert år bliver der produceret ca. 35.000 tons kartofler i St. Vildmose. I år er kartoffelhøsten særligt udfordet pga. de store nedbørsmængder.

Vildmose kartofler

1/3 af høsten er rådnet. I sæsonen er der ca. 100 ansatte til at tage kartofler op og sortere. Selvom høsten har været dårligere i år er avlerne nødsaget til at ansætte ekstra arbejdskraft, da der er meget der skal kasseres, og der er behov for yderligere sortering, siger Marianne Christensen, kartoffelavler på Stormgård. Vildmosekartofler, der er dyrket i den porøse sphagnumjord,  får den gode smag, den ensartede knoldstørrelse og bliver meget kogefaste. Kartoflernes skræl er meget fin, tynd og glat, så de er lækre både med og uden skræl ligesom de er sprængfyldte med vitaminer.

Kartoffeloptagning St. Vildmose

> Læs mere om St. Vildmose

 

Kartoffelfestival og kartoffelambassadører øger kendskabet

Kartoffelfestivalen er startet for 10 år siden for at sætte yderligere fokus på selve Vildmosekartoflen. "Det er en mægtig god kartoffel", siger Leif Larsen, formand i Vildmoseporten og en af arrangørerne bag Kartoffelfestivalen. "Vi har brug for at brande det gode varemærke som det er. Det er også derfor vi arrangerer Kartoffelfestivalen og har opfundet begrebet "Kartoffelambassadør". Der udnævnes en ny person hvert år, som skal arbejde for at øge kendskabet til den populære kartoffel, der ligger i butikkerne over hele landet. Men med udnævnelsen hører ikke bare 1 års medlemsskab. "Det er skam en livsaftale", understreger en smilende formand. "Betingelsen for at blive kartoffelambassadør er, at du er et kendt ansigt i offentligheden, men også at du har kendskab og interesse for egnen". Der sidder et lille udvalg, der opstiller og udvælger egnede kandidater. "En af dem, der har gjort sig særlig bemærket som Kartoffelambassadør er Borgmester Mogens Gade, som medvirkede til, at der blev udgivet en bog om Vildmosekartoflen og gårdene. Den er vi rigtig glade for", sIger Leif Larsen

Vildmose Kartoffelfestival 2017

Det er også Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade, som byder velkommen til dette års Kartoffelfestival og efterfølgende vil der være gratis kaffe og rundstykker til alle. Under kaffen vil der være underholdning ved Saltum Kirkekor.  

Kåring af årets Kartoffelambassadør

Op ad formiddagen ankommer årets nye Vildmosekartoffelambassadør standsmæssigt i hestevogn, anført af Brovst Pigegarde. Herefter kommer dagens store øjeblik, hvor kartoffelambassadøren 2016, kokken Kim Jeppesen, overrækker diplom og den gyldne kartoffelskræller til sin efterfølger - skribent og forfatter Grethe Rolle.  I anledning af tiårsjubilæet er der indlagt en konkurrence i kartoffelskrælning for tidligere kartoffelambassadører, hvor de får lejlighed til at bevise, om de rent faktisk mestrer kunsten, at skrælle kartofler. Der vil også være fornemt besøg, idet AaB´s søde og festlige maskot ”Theodor” kigger forbi festpladsen sidst på formiddagen. Til de mindste gæster er der også sørget for underholdning. Den ”verdenskendte” klovn og ansigtsmaler TRUT kommer om eftermiddagen og tryller, sminker og klovner.

Politisk kartoffeldyst 

I anledning af det foranstående kommunalvalg og for at festliggøre jubilæet er det lykkedes at få 5 kandidater fra henholdsvis rød og blå blok til at deltage i en sjov og underholdende kartoffeldyst. Her får de lejlighed til at bevise deres færdigheder og samarbejdsevner inden det kommende kommunalvalg. 

Vildmose kartofler 

Gode oplevelser for familien og lokale råvarer

Ellers følger programmet traditionerne med udstilling af nuværende og tidligere tiders traktorer og kartoffelmaskiner, og der vil være mulighed for at prøve en tur i en af de store traktorer. 

Aktiviteter så som rebslagning, tombola, minidyrskue, ponyridning og mulighed for en tur ud over markerne på en ATV-Crosser. Man må ikke gå glip af et besøg i den gamle kostald, som er fyldt med mange spændende boder, hvor sæsonens råvarer præsenteres sammen med gamle håndværk. Der vil være mulighed for at købe ind af lækre lokale råvarer såsom grøntsager, honning, ost, kød, marmelade og saft m.m.

Desuden kommer medlemmer af ”Kom og dans”, Aabybro og giver en forrygende danseopvisning.

 

Spændende menu baseret på Vildmose Kartoflen

De trofaste ”kogekoner” har igen i år formået at fremtryllet en lækker og spændende menu baseret på Vildmose Kartofler. Menuerne er med nyt islæt hvert år og består både af varme og kolde retter.

 

Årets Festivalmenu

Forret

Kartoffel/løg suppe m/drys af chorizo og persille + flûte

Hovedret

Krydderkam og knuste kartofler med estragon

Røde kartofler i urtemayonnaise

Nye kartofler i urtepuré med rugknas

Coleslaw med æbler og persille

Vildmose kartoffelfestival

Og som altid sluttes festlighederne af med det store, populære og overdådige lagkagebord. 

Menu kan købes på pladsen. Voksne 90 kr./person (børn 3-14 år 45 kr./person)

> Favoritopskrifter med Vildmose Kartofler

> Program for Vildmose Kartoffelfestival 2017

> Køb billet til Kartoffelfestival 2017

 

 Adresse: Vildmoseporten – Gård 18 – Biersted Mosevej 277 – St. Vildmose - 9440 Aabybro

 

> Mere info om efterårsferie i Jammerbugten

> Læs mere om St. Vildmose

> Læs mere om Vildmoseporten - oplevelsescenter i St. Vildmose

Del denne side

Opskrifter

Kartoffelsalat

Leif anbefaler:

Kold kartoffelsalat

(4 personer)

1 kg små kartofler
200 g ærter
2 dl ymer
½ dl mayonnaise
Salt og peber
1-2 tsk karry
1 bundt purløg
Kog og pil kartoflerne og lad dem køle af. Skær kartoflerne i kvarte og bland dem med ærterne. Rør en dressing af ymer, mayonnaise, salt, peber, karry og halvdelen af de hakkede purløg. Lad kartoflerne trække køligt i dressingen i 30 minutter og pynt med resten af purløgene


Mariannes bedste opskrift:

Kartoffelsuppe vildmosen

Kartoffelsuppe 
(4-5 personer)

Ingredienser: ½ kg skrællede Vildmosekartofler, skåret i skiver, 3 porrer,1 litersuppe (terning/vand), 2 dl madlavningsfløde 18% (evt. halv mælk) 1 tsk. groft salt, hvid peber, purløg.

Tilberedning: De skiveskårne kartofler og den grønne porretop koges i 20 min. uden salt. Kartofler og den grønne porretop findeles omhyggeligt med lidt af suppen med blender eller foodprocessor. Hæld pureen tilbage i suppen. Det hvide af porrerne skæres i tynde skiver og fyldes i suppen og koges netop møre ved svag varme. Fløden tilsættes og suppen varmes igennem og smages til med salt og hvid peber og evt. en sjat hvidvin.

Tilbehør: Varme flutes og små sprødstegte baconterninger, drys med purløg. – Velbekomme :o) 

 

 

Fransk Kartoffelsalat
(4 personer)

Ingredienser: 600 gr. små Vildmosekartofler, 1 lille finthakket rødløg, 1 bdt. forårsløg, 1 bdt frisk dild (evt. frossen). 

Dressing: 1 spsk. olie, 1 spsk. estragoneddike, 1 spsk vand, 1 tsk. sød fransk sennep, ½ tsk. groft salt, ½ tsk. hvid peber, ½ tsk. flydende sødemiddel rystes grundigt sammen. Skal være kraftig i smagen, da kartoflerne suger meget. 

Tilberedning: Kartoflerne koges med skræl og i 10-12 min. til de er knap møre. Tilsæt 1 spsk salt, når de er i kog. De kolde kartofler pilles og skæres i små tern og blandes med det fintternede rødløg, de rensede forårsløg og den grønne top, som er skåret i fine ringe. Drysses med klippet dild og blandes. Dressingen rystes godt sammen og hældes over blandingen i en skål, som lukkes med tætsluttende låg og trækker i køleskab i min. 2-3 timer og meget gerne til dagen efter. 

Tilbehør: Serveres med små frikadeller, røget laks, røget ål eller hvad du har lyst til.